Aproximativ o duzină de angajați Google demisionează în semn de protest față de implicarea gigantului tehnic în Proiectul Maven, un program militar controversat care utilizează inteligența artificială, care este dezvoltat în cooperare cu Pentagonul.

Proiectul Maven, un proiectat dezvoltat pentru armata americana, care utilizează inteligența artificială pentru a îmbunătăți sistemul de direcționare a dronelor, a fost o sursă de îngrijorare pentru un număr de angajați Google. Luna trecută, peste 3.100 de angajați Google au semnat o scrisoare către directorului executiv al companiei, Sundar Pichai, cerându-i să renunțe la proiect.

Angajații au declarat inacceptabilă cooperarea cu Pentagonul, iar Google „nu ar trebui să se implice în război”, potrivit scrisorii către Pichai, CEO-ul companiei Google, semnată de mii de angajați nemulțumiți. Ei cred că analiza incorectă a videoclipurilor de la drone poate fi fatală și că o astfel de activitate ar trebui să fie făcută de oameni, nu de algoritmi.

„Prin urmare, solicităm ca proiectul Maven să fie anulat, iar Google să publice și să pună în aplicare o politică precisă care să ateste că nici Google, nici contractorii săi nu vor construi vreodată tehnologii de război”, se arată în scrisoare.

Îngrijorările angajaților în ceea ce privește proiectul variază de la îngrijorările etice legate de folosirea inteligenței artificiale în război, la suspiciuni cu privire la deciziile politice ale Google și la o posibilă erodare a încrederii utilizatorilor.

Aceasta este prima concediere de masă cunoscută de la Google. Despre parteneriatul Google cu programul Project Maven a devenit cunoscut în martie 2018.

Cererile angajaților Google din scrisoarea deschisă a fost susținută și de 90 de oameni de știință care lucrează în domeniul inteligenței artificiale, informaticii și eticii în diferite țări ale lumii. Organizația non-profit Tech Workers, care reunește angajații IT din California și Washington, a făcut apel la alte companii importante de tehnologie să refuze, de asemenea, să coopereze cu Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii.

Google susține că furnizează Pentagonului software cu codul sursă deschis, ceea ce înseamnă că armata ar putea folosi această tehnologie și fără asistență tehnică de la Google. Compania susține, de asemenea, că dezvoltările din cadrul proiectului Maven nu vor fi utilizate în scop ofensator.