În cadrul a trei tranzacţii ce au avut loc pe 14 mai, la Bursa de Valori a Moldovei au fost vândute 39.282 de acţiuni ale Moldindconbank, sau circa 0,8% din capitalul băncii. Acţiunile s-au vândut la un preţ de doar 75 de lei bucata, ceea ce este cu 25 lei mai ieftin decât preţul nominal şi de trei ori şi ceva sub preţul de piaţă, scriu cei de la Mold-street.com.

În consecinţă valoarea tranzacției a fost de doar 2,95 milioane lei. Cine este vânzătorul şi cine cumpărătorul nu s-a anunţat.

Moldindconbank este a doua ca mărime bancă din Moldova şi pe 17 aprilie 2018, a anunţat despre scoaterea la vânzare a 3.173.751 de acțiuni ordinare nominative de clasa I, emise de bancă.

Pachetul unic ce reprezintă o cotă de 63,89% din capitalul social al băncii, care anterior ar fi aparținut direct sau prin intermediari afaceristului Veaceslav Platon, este expus spre vânzare prin intermediul licitației cu strigare organizate pe piața reglementată a Bursei de Valori a Moldovei (BVB). Licitația cu strigare va avea loc în perioada 3-16 iulie 2018.

Prețul inițial de vânzare constituie 239,50 de lei per acțiune, respectiv valoarea totală trece de 760 milioane lei (46,35 milioane de dolari sau 37,4 milioane de euro).

Banca a publicat și un Memorandum Investițional cu o scurtă prezentare a evoluției, situației și performanțelor instituției.

Astfel banca ocupă locul doi în sistemul bancar și deține în mediu pe diferiți indicatori cota de 20% din piața bancară autohtonă.

Banca Națională a Moldovei a plasat Moldindconbank sub regimul de intervenție timpurie în octombrie 2016, după ce s-a constatat activitatea concertată a unui grup de persoane, ce deținea o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89%, fără permisiunea BNM.