Luni, 14 mai, șeful statului anunța că Moldova a primit statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică. În schimb, astăzi, 15 mai, purtătorul de cuvânt al partidului Democrat, a declarat că Dodon a făcut declarația în calitate de persoană fizică și că el nu poate reprezenta interesele țării în lipsa unui aviz pozitiv de la Guvern și Parlament.

În primul rând R. Moldova este o țară parlamentară, un stat parlamentar, și nici o decizie referitor la participarea în cadrul unor organizații internaționale sau în cadrul unor tratate internaționale nu poate fi luată fără acordul și fără inițiativa, care trebuie să vină din partea, Parlamentului sau a Guvernului R. Moldova. De aceea, în acest context este destul de clar că această declarație care a făcut-o președintele Igor Dodon, în mare parte, este o declarație făcută de dumnealui în calitate de persoană fizică, fiindcă nu poate reprezenta R. Moldova în contextul în care nu este un aviz pozitiv din partea Legislativului și a Executivului”, a declarat Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al R. Moldova.

Amintim că, Dodon se află într-o deplasare în Federația Rusă, la Soci, unde participă la ședința Consiliului Suprem Economic Eurasiatiс în calitate se invitat special.