Vladimir Putin a participat la inaugurarea podului peste strâmtoarea Kerci. Șeful statului rus aflându-se la volanul unui KAMAZ a condus un convoi de treizeci de camioane care au testat podul la rezistență. Înainte de aceasta, Putin s-a familiarizat cu pregătirea Centrului unificat de gestionare a traficului și a tuturor serviciilor operaționale pentru operarea trecerii de transport prin strâmtoarea Kerci, transmite Ria Novosti.

Podul care unește Crimeea și Krasnodar a devenit cel mai lung din Europa (19 km), lăsând în urmă faimosul pod suspendat Vasco da Gama din capitala portugheză (17,2 km).

Costul construcției a fost de 6,9 miliarde de ruble (18,5 mln. de lei). Capacitatea de tranzit este de 40.000 de mașini și 47 perechi de trenuri pe zi, 14 milioane de pasageri și 13 milioane de tone de mărfuri pe an.

Traficul rutier pe pod se va lansa pe 16 mai, a informat centrul informațional „Podul din Crimeea”, adică cu șase luni mai devreme decât termenul prevăzut de contractul de stat.

Primii vor traversa podul locuitorii din Crimeea și Kuban. Pasajul pentru autoturisme și autobuze de pasageri va fi deschis simultan de pe cele două maluri ale strâmtorii Kerci – două benzi în fiecare direcție.

Partea podului destinată circuitului rutier este dotată cu 60 de indicatoare, iar viteza permisă este de 90 km/h.

Circulația trenurile se va deschide mai târziu – în 2019.

Menționăm că, pod trebuia să fie construit în comun de ruși și ucraineni în cadrul unui proiect convenit în noiembrie 2010. Dar înlăturarea de la putere a președintelui ucrainean prorus și apoi anexarea Crimeii de Rusia au zădărnicit planul. În consecință, Rusia a luat pe cont propriu construcția podului. Înainte să înceapă construcția acestui pod, din Rusia se putea ajunge în Crimeea doar prin Ucraina, cu feribotul sau pe calea aerului.