Dosarul în care cinci deținuți din Penitenciarul nr.13-Chişinău sunt acuzați de comiterea infracţiunii de şantaj în proporţii deosebit de mari a fost trimis în judecată. Învinuiții sunt suspectați că au determinat un deținut să joace cărţi pe bani, iar ulterior l-au șantajat să transfere 30 de mii de euro pe care i-ar fi pierdut la joc, unor persoane indicate.

Oamenii legii spun că, în urma unui joc, pe parcursul căruia partea vătămată a fost impusă să se drogheze şi să consume băuturi alcoolice preparate artizanal, acesteia i s-a cerut transmiterea către persoanele indicate de către făptuitori a sumei de 30 000 euro, pe care victima i-ar fi pierdut la cărţi.

Ca alternativă, făptuitorii i-au cerut victimei să restituie pretinsa datorie prin înregistrarea unor imobile, deţinute de familia acesteia, pe numele unor persoane interpuse, sau chiar să-şi doneze organe, sub ameninţare cu răfuială fizică şi cu moartea atât a denunţătorului, cât şi a membrilor familiei sale.

Ulterior, în cadrul operaţiunii desfăşurate de către procurori şi ofiţerii de poliţie, unul din complicii inculpaţilor, aflat în afara Penitenciarului nr. 13, a fost reţinut în flagrant în timpul primirii primei tranşe din banii estorcaţi, iar în rezultatul percheziţiilor efectuate în penitenciar au fost depistate telefoane mobile, cartele SIM şi alte dispozitive electronice folosite la comiterea infracţiunii.

Celor cinci inculpaţi li se incriminează săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 189 alin. (6) din Codul penal, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea pe un termen de la 13 la 15 ani. Toţi făptuitorii au fost anterior condamnaţi pentru comiterea infracţiunilor grave şi deosebit de grave.