Inaugurarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim nu este motivul manifestaţiilor palestiniene reprimate în sânge de Israel, ci un "pretext" utilizat de Hamas pentru "a încuraja violenţa", a declarat marţi Departamentul de Stat de la Washington, citat de AFP, transmite Agerpres.

Întrebată cu insistenţă de jurnalişti la Washington, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert, a refuzat să îndemne Israelul, ori toate părţile implicate, să dea dovadă de reţinere cum au făcut numeroase ţări occidentale. „Este o regiune complexă”, a motivat ea.

„Am văzut aceste manifestaţii în cursul ultimelor şase săptămâni”, „nu este ceva nou”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat pe tema legăturii dintre violenţe şi ambasada la Ierusalim, recunoscut unilateral de Statele Unite, în decembrie, drept capitală a Israelului.

„Dacă Hamas doreşte să se servească de aceasta ca pretext pentru a incita oamenii şi a încuraja violenţa, este opţiunea lor. Şi este o opţiune iresponsabilă”, a adăugat Heather Nauert.

„Statele Unite deplâng pierderile de vieţi omeneşti, toate vieţile omeneşti”, a mai spus ea, dar atribuie responsabilitatea morţilor de luni mişcării islamiste palestiniene Hamas şi pun înainte dreptul statului evreu de „a se apăra”.

Israelul s-a confruntat marţi cu un val de condamnări şi apeluri la o anchetă independentă după baia de sânge, luni, în Fâşia Gaza, unde aproape 60 de manifestanţi palestinieni au murit sub gloanţele israeliene.

Violenţele au izbucnit în cursul unei manifestaţii la graniţa cu Israelul împotriva inaugurării, în aceeaşi zi, a ambasadei Statelor Unite, transferată de la Tel Aviv la Ierusalim la îndemnul preşedintelui american, Donald Trump.