Clorul a fost folosit ca armă chimică în timpul conflictelor militare din Siria, petrecute în luna februarie a acestui an. Este concluzia la care au ajuns experţii din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, în urma unei investigaţii pe care au realizat-o după tragedie, transmite Mediafax.

Experţii din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au realizat o amplă anchetă, în urma atacului petrecut pe data de 4 februarie 2018 în cartierul Al Talil din Saraqeb. Startul investigaţiei a fost dat după ce un medic din zonă a declarat faptul că 11 dintre pacienţii pe care i-a tratat după respectivul atac acuzau probleme respiratorii, generate de inhalarea clorului.

Ancheta pe care specialiştii OAIC au efectuat-o a scos la iveală faptul că „a fost eliberat clor din recipiente cilindrice, prin impact mecanic”.

Mai mult, în zona cartierului au fost descoperite recipiente în care s-au descoperit reziduuri de clor şi, de asemenea, probele prelevate de pe străzile cartierului au arătat de asemenea niveluri ridicate ale concentraţiei clorului. Ahmet Uzumcu, şeful OAIC, a condamnat folosirea armelor chimice declarând că „aceste acte sunt contrare interzicerii absolute a armelor chimice”.