Liderul democraților s-a plâns pe activitatea polițiștilor în cadrul unui briefing susținut pe 8 mai, iar șeful Executivului de la Chișinău anunță la scurt timp că vor fi luate noi măsuri pentru prevenirea și combaterea corupției în rândul angajaților Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Noul plan de acțiuni a fost aprobat miercuri de Guvern și conține peste 40 de măsuri pentru creșterea nivelului de integritate în cadrul MAI.

Între acestea – efectuarea verificărilor inopinate ale angajaților și sancționarea acestora în caz de încălcare a exigențelor de integritate, implementarea managementului riscurilor de corupție, aplicarea în cadrul sistemelor informaționale a noilor cerințe de securitate pentru prevenirea riscurilor de denaturare a informațiilor, se menționează într-un comunicat remis de Guvern.

De asemenea, autoritățile susțin că vor fi organizate instruiri de profil pentru angajați și vor fi elaborate programe de studii în domeniul integrității pentru instituțiile de învățământ ale MAI. Mecanismul de angajare și promovare a funcționarilor pe bază de merit și de integritate profesională va fi eficientizat, va fi încurajată denunțarea manifestărilor de corupție și va fi asigurată protecția avertizărilor de integritate. Totodată, va fi examinată posibilitatea de a presta serviciile MAI prin intermediul ghișeelor unice și online.

De menționat că, pentru a gestiona eficient provocările privind corupţia, precum şi pentru constituirea unui sistem unitar şi coerent de asigurare a integrităţii instituţionale şi profesionale, în cadrul MAI a fost creat Serviciul protecţie internă și anticorupţie. Pe parcursul anului 2017, a fost perfecționat cadrul normativ în domeniu, a fost implementată supravegherea video a activităţii echipajelor poliției de patrulare şi a fost aprobat mecanismul de stimulare financiară a angajaţilor, în mărime de 25 la sută din suma amenzilor încasate.