/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Prețul petrolului Brent a depășit 80 de dolari pentru prima dată din noiembrie 2014

17 mai 2018, ora 15:22

De asemenea, costul unui baril de petrol de marca pentru prima dată în 3.5 ani a crescut și a trecut de 72 de dolari.

Unul dintre motivele creșterii petrolului este retragerea Statelor Unite din „acordul nuclear” cu Iranul, anunțat de președintele Donald Trump pe 8 mai.

Analiștii băncii de investiții Bank of America Merrill Lynch, au anticipat că, din cauza problemelor din industria petrolieră din Venezuela și a posibilei reduceri a exporturilor de petrol din Iran în următorii 1,5 ani, ar putea exista o lipsă de petrol pe piața mondială. În opinia lor, în al doilea trimestru al anului 2019 prețul petrolului ar putea crește la 90 de dolari pe baril.

La 8 mai, Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din Planul comun de acțiune comun (RAPAP) privind programul nuclear iranian și a semnat un memorandum corespunzător. Potrivit președintelui SUA, Washingtonul va relua sancțiunile împotriva Teheranului.

La sfârșitul lunii noiembrie 2017, reprezentanții OPEC + la o reuniune de la Viena au convenit să extindă acordul privind limitarea producției de petrol. Cota de reducere a producției de petrol, convenită de țările OPEC și non-OPEC, va rămâne la nivelul de 1,8 milioane de barili pe zi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram