Cine va câștiga pe urma sistemului de vot mixt, de ce a fost votat în grabă și cum vor fi aleși deputații în noul parlament, aflați din prima ediție a emisiunii "Altfel spus", moderată de expertul Ștefan Gligor, director de programe la CPR.

Istoria modificării sistemului electoral începe în 2012, atunci când Vlad Plahotniuc a înregistrat în Parlament un proiect de lege privind modificarea Codului Electoral și chiar dacă acest proiect a fost retras fără a fi examinat de Parlament, această tentativă este una importantă. De ce? Pentru că unul din cei mai influenți oameni din Moldova, cu cinci ani în urmă deja își dorea un alt sistem electoral.

Pe 6 martie 2017, Vlad Plahotniuc, noul președinte al Partidului Democrat a lansat o campanie de promovare a schimbării sistemului electoral proporțional în unul uninominal, iar pe 14 martie în parlament a fost înregistrat și un proiect de lege în acest sens.

„După câteva săptămâni de mimare a negocierilor cu PSRM, pe 18 aprilie, Igor Dodon a venit cu o inițiativă precum că de compromis de modificare a sistemului electoral în unul mixt, fiind susținut de PSRM. Impresia negocierilor mimate a fost accentuată inclusiv de înregistrarea în parlament a unui proiect de lege privind sistemul mixt de către deputații socialiști – chiar a doua zi, precum și de faptul că acest proiect părea a fi copiat cu tot cu virgule de pe proiectul democraților din 2013. Acest fapt a expus colaborarea între PD și PSRM și ne-a făcut să credem că este vorba despre un spectacol regizat în interesul acestor partide și nicidecum de o reformă veridică”, susține Ștefan Gligor.