Un tribunal ucrainean a decis joi două luni de arest preventiv în cazul unui jurnalist şi responsabil al agenţiei de presă publice ruse Ria Novosti în Ucraina, acuzat în această ţară de „înaltă trădare”, transmite Agerpres.

Jurnalistul Kirilo Vişinski, care conform relatărilor din mass-media are dublă cetăţenie, rusă şi ucraineană, a fost reţinut la începutul săptămânii după ce autorităţile ucrainene au percheziţionat birourile din Ucraina ale Ria Novosti şi ale Russia Today (RT), o altă instituţie media rusă.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, care a efectuat percheziţiile, respectivele insitituţii media au fost „folosite de ţara agresoare în cadrul unui război informaţional hibrid împotriva Ucrainei”.

Percheziţiile s-au desfăşurat cu câteva ore înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să inaugureze podul de 19 kilometri care leagă Rusia de Peninsula Crimeea pe care a anexat-o. Redactorul-şef al RT, Margarita Simonyan, a descris pe Twitter aceste percheziţii drept o „răzbunare pentru podul Crimeei”.

În vârstă de 51 de ani, Kirilo Vişinski riscă până la 15 ani de închisoare. El a lucrat pentru media ucrainene înainte de a deveni în urmă cu câţiva ani corespondentul televiziunii publice ruse Rossia şi de a trece apoi la Ria Novosti.