La Chişinău a fost anunţată crearea prime burse exchange de criptovalute și a primului token "made in Moldova", care vine în contextul schimbului de criptografii, informează Mold-Street.

La prima etapă, bursa moldovenească ce poartă numele de „Drachmae Market” va lucra cu opt perechi valutare (inclusiv leul moldovenesc, rubla rusească, dolarul american și euro), precum și cu zece criptomonede, inclusiv Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, DASH, Ethercoin, Ethereum, Monero, Nextcoin, ZOZO Coin și DTMI Token, acesta din urmă fiind disponibil pentru utilizatorii de schimb.

Bursa Drachmae Market a fost prezentată în cadrul conferinţei World Blockchain and Cryptocurrency Summit Chisinau şi a acceptat deja utilizatorii pentru o vreme.

Potrivit portalului cryptovest.com, platforma a fost creată sub supravegherea Digital & Distributed Technology Moldova, prima asociație de blockchain din Moldova, fondator figurând un specialist în domeniu – Lee Gibson Grant, iar în echipă de conducere apare şi cunoscutul afacerist moldovean Vladimir Russu, fondatorul şi conducătorul Accent Group,

Grant a obținut şi o scrisoare din partea Băncii Naționale a Moldovei, care ar permite Bursei efectuarea de operaţiuni bancare.

BNM explică în scrisoare că, în prezent, nu există un cadru legal pentru criptomonede, astfel bursa nu are nevoie de autorizație din partea acesteia. Cu toate acestea, având în vedere faptul că sunt implicați banii, Banca Națională cere operatorului de schimb să prezinte datele privind fluxul de numerar aferente operațiunilor societății și să respecte legea AML și CFT, scrie cryptovest.com.

Sursa citată mai spune că, banca centrală a recunoscut potențialul bursei pentru sistemul financiar și a afirmat că evaluează implementarea tehnologiei prin intermediul băncilor locale.