/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

ALARMANT! Fiecare al doilea adult moldovean este supraponderal sau obez

missing
19 mai 2018, ora 10:11

Potrivit datelor, obezitatea crește proporțional vârstei, de la 1% în grupul de vârstă de 18-24 ani până la 25% în grupul de vârstă de 45-65 ani, după care descrește.

Una din cauzele numărului mare de moldoveni obezi este și consumul redus de fructe şi legume – 66,6 % din populația generală consumă mai puţin de 5 porţii de fructe şi legume pe zi, determinând un risc crescut pentru bolile netransmisibile;

Totodată, modul sedentar de viață este caracteristic pentru 59,2% din populația cu vârsta de 15 ani şi peste. Bărbaţii practică activităţi fizice mai frecvent decât femeile;

De menționat că, unul din zece moldoveni (10,1%) nu corespunde parametrilor recomandate de OMS privind activitatea fizică pentru sănătate (fără diferenţe semnificative între bărbaţi (10,7%) şi femei (9,4%)). Mediana timpului total utilizat pentru activităţi fizice constituie 228,6 minute pe zi (282,9 minute la bărbaţii față de 180 la femei).

La adolescenții moldoveni, conform Studiului de evaluare a comportamentelor de sănătate a copiilor de vârstă școlară (HBSC, 2014) la fiecare al 8-ea adolescent s-a constatat exces de masă corporală. Rata excesului de greutate și a obezității este mai mare în rândul băieților comparativ cu fetele din toate grupele de vârstă.

Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății – supraponderabilitatea și obezitatea reprezintă al cincilea factor de risc pentru mortalitatea generală pe glob. Cel puțin 2,8 milioane de adulți decedează în fiecare an, urmare a faptului că sunt supraponderali sau obezi. Obezitatea la nivel global aproape că s-a triplat din anul 1975.

În 2016, peste 1,9 miliarde de adulți, cu vârsta de 18 ani și peste, au fost supraponderali. Dintre ei, peste 650 de milioane au fost obezi.

OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență similară sau mai mare decât cea a malnutriției și bolilor infecțioase, iar în cazul în care nu vor fi întreprinse măsuri drastice pentru a preveni și trata obezitatea, mai mult de 50 % din populația lumii va fi obeză în 2025.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram