Duminică, 20 mai, au loc alegerile locale pentru primari în 375 circumscripții electorale, din municipiile Chișinău și Bălți, precum și localități din patru raioane (Orhei, Soroca, Ungheni și Hîncești). În acest sens, Poliţia anunță că a luat toate măsurile pentru buna derulare a procesului electoral.

Poliţiştii sunt antrenați în ziua alegerilor atât la secțiile de votare, la locurile de depozitare a buletinelor de vot, cât și în zonele adiacente.

La nivel național polițiști vor fi în misiunile de protecție la secțiile de votare, pentru menținerea ordinii publice, prevenirea oricăror fapte antisociale și gestionarea posibilelor incidente cu caracter electoral, astfel, va fi acordată asistența necesară cu întreprinderea acțiunilor în limita competențelor atribuite, în scopul asigurării desfășurării în bune condiții a alegerilor.

Poliția recomandă cetățenilor să se comporte adecvat în timpul alegerilor, să evite consumul de alcool și implicarea în conflicte, indiferent de preferințe sau apartenență politică, să păstreze ordinea și curățenia în locurile publice și să solicite intervenția poliției la observarea oricăror abateri de la lege.

În context, IGP vine cu careva recomandări pentru cetățeni în vederea neadmiterii abaterilor de la legislație în ziua alegerilor :

– să nu intre în localul de votare cu arme de foc sau arme albe;
– să nu distrugă, deterioreze intenționat prin orice mod lista sau fișa electorală;
– să nu scoată din localul secției de votare buletinul de vot înmânat pentru votare;
– să nu refuze de a executa dispozițiile președintelui biroului electoral al secției de votare privind asigurarea ordinii în localul de votare și pe teritoriul aferent.

Cetățenii sunt îndemnați să sesizeze Poliția în următoarele cazuri:

– dacă vi s-a împiedicat exercitarea dreptului electoral;
– dacă vi s-a împiedicat accesul în localul de votare;
– dacă ați observat vreun caz de agitație electorală în ziua imediat anterioară zilei votării ori în ziua votării.

Sesizați orice încălcare a legii la 112/902 sau la cel mai apropiat sector, post de poliție, ori la membrii secțiilor de votare.