Expertul Dionis Cenușă susține că sunt trei factori decisivi care, în opinia sa, vor determina rezultatele alegerilor municipale din Chişinău. Analistului politic menționează că principalul factor este nivelul de participare.

„Principalul factor de care depinde rezultatele alegerilor (cel mai degrabă a primului tur) este nivelul de participare. Cu cât mai nesemnificativă este participarea, cu atât mai mult sporesc șansele partidelor care dețin o bază electorală alcătuită din loialiști”, a scris Dionis Cenuşă într-o postare pe Facebook.

„Demobilizarea asimetrică a electoratului care au avut loc pe parcursul ultimelor săptămâni la fel își va arăta efectele în timpul alegerilor de azi. Actuala administrație a municipiului Chișinău a întreprins o serie de activități (repararea drumurilor, deinsectizarea/deratizarea blocurilor de locuit etc. etc.), care au coincis cu campania electorală. Aceasta poate mulțumi sau relaxa unele categorii de cetățeni, ceea ce inevitabil duce la demobilizarea electoratului moderat și chiar reactiv”, a mai punctat acesta.

„Cel de-al treilea factor ca va decide soarta alegerilor (a primului tur) sunt instituțiile care au transferat masiv imagine către candidați. Intervențiile acestor instituții (actuali președinți, ex-președinți străini, lideri ai opoziției extra-parlamentare etc.) au avut un impact mai mare în cazul partidelor cu votanți loiali”, a conchis expertul.