Nici acest scrutin nu a fost ferit de încălcări. Până acum, misiunea de monitorizare „Promo-Lex” a scos la iveală cazuri de transportare organizată a alegătorilor la vot, fotografierea buletinelor și promisiuni de recompensă pentru ștampila aplicată în dreptul numelui anumitor candidați.

Localitatea Jora de Mijloc din raionul Orhei a fost astăzi în centrul atenției cu mai multe încălcări.

Este vorba iarăși de secția de votare 40, localitatea Jora de Mijloc, este vorba de implicarea unui microbuz”, menționează Pavel Postică, director de program „Promo-LEX”.

Observatorii Promo-LEX au raportat un automobil și apoi un microbuz cu însemnele unui anumit partid, care transporta alegători spre secția de votare: „Cel puțin de câteva ori a venit deja cu alegători pentru a-i aduce la secția de votare”.

Tot în Jora de Mijloc, niște presupuși observatori neautorizați din partea unui concurent electoral au continuat să filmeze alegătorii, în ciuda somațiilor polițiștilor: „Acum ei se prezintă drept jurnaliști, dar stau la imediata intrare în secția de votare și încearcă să fotografieze, să filmeze tot procesul, cine, ce alegători intră în secția de votare”.

Sunt și alte încălcări grave care au intrat în vizorul observatorilor. Este vorba de listele electorale infecte și de data aceasta. Au fost raportate 53 de astfel de cazuri, majoritatea vizând persoane străine înregistrate la aceeași adresă și persoane plecate peste hotare care au rămas în liste.

„O situație cumva ieșită din comun, din punctul nostru de vedere, este la secția 256 Chișinău, în care un alegător a identificat la domiciliul său tocmai 15 persoane înregistrate într-un apartament. Alegătorul chiar a depus o contestație pe acest caz”, a menționat Pavel Postică.

Până la ora amiezii, au fost înregistrate 15 cazuri în care au fost fotografiate buletinele, iar un individ din Bălți chiar a încercat să sustragă buletinul ștampilat din secția de vot în schimbul unei recompense: „Acest alegător îl întreba dacă o să fie remunerat chiar dacă nu a reușit să voteze, pentru că, mă rog, el a încercat să facă tot ce-i posibil și să meargă la secția de votare”.

Observatorii au raportat în total 18 cazuri de sigilare necorespunzătoare a urnelor, 6 cazuri de agitație electorală cu pliante și vestimentație și legitimarea ad-hoc a unor reprezentanți de partid fără concurenți în cursa electorală.