/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Analist politic, despre voturile obținute de Ceban, Năstase, Grigorișin și Codreanu la alegerile din 20 mai

missing
21 mai 2018, ora 11:02

„Socialiștii au obținut 91.575 voturi, ceva mai puțin decât au reușit să mobilizeze în timpul referendumului anti-Chirtoacă – 93.720. Judecând după aceste date putem anticipa că Socialiștii se află în dificultate de a mobiliza mai mulți votanți. Potențialul de creștere în al doilea tur al alegerilor din capitală este redus, iar tentativele lui Dodon de a influența publicul din Chișinău este modest. Victoria Socialiștilor s-ar putea datora încetinirii electoratului opoziției extra-parlamentare ca urmare a scoaterii din competiție a Silviei Radu, susținută activ de mass-media asociată cu Vladimir Plahotniuc,” susține analistul Cenușă.

Totodată acesta subliniază că Andrei Năstase a adunat 71.803 de voturi în turul I și că acesta a demonstrat că este compatibil cu preferințele politice ale chișinăuienilor. „Spre deosebire de Socialiști, candidatul Platformei Da are posibilitatea de a obține un număr și mai mare voturi și respectiv să obțină victorie în turul doi. Ajutorul Maiei Sandu a fost crucial pentru acest rezultat, iar capacitatea de mobilizare a opoziției anti-oligarhice își demonstrează eficiența. Adepții lui Năstase vor miza pe un mesaj de alertă și pe ‘un vot de protest’ contra candidatul Socialiștilor. Al doilea tur poate fi transformat într-o revanșă indirectă a opoziției extra-parlamentare pentru victoria controversată a lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale, obținută prin multiple abateri și o campanie masivă de denigrare a Maiei Sandu”, punctează expertul.

Cenușă menționează că, victoria candidatului Partidului Nostru, Nicolai Grigorișin, la Balti, cu 22.490 voturi, arată ca Renato Usati nu are de gând să părăsească politica moldovenească și că este capabil să identifice locțiitori.

La final, acesta afirmă că, Constantin Codreanu, candidatul PUN la alegerile din Chișinău, a obține un rezultat slab, de doar 10.163 voturi. „Potențialul de atracție al lui Traian Băsescu a fost insuficient, iar alegătorii au acordat voturi utile pentru politicienii deja cunoscuți. Însă acesta nu poate fi considerat votul efectiv colectat de mișcarea unionistă, care este reprezentativ inclusiv pentru votanții lui Năstase,” conchide expertul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram