Furnizorul de apă din Capitală SA „Apă-Canal Chişinău”, anunţă că luni, 21 mai, va da startul lucrările de reabilitare a şapte km din rețele de canalizare din capitală. Lucrările vor fi efectuate de o companie ce anterior a s-a ocupat de amenajarea mai multor curți din Chișinău și crearea câtorva mii de locuri de parcare. Până la sfârșitul acestei veri, furnizorul de apă preconizează să modernizeze 13 secțiuni de rețele în zona urbană și a branșamentelor existente (deversoare) în partea centrală a municipiului Chișinău, conducte cu diametrul între 110 mm - 500 mm, se arată într-un comunicat de presă al întreprinderii, scrie Mold-street.com.

Unde vor fi efectuate lucrările

Astfel, începând cu ziua de luni, 21 mai 2018, vor demara lucrările în paralel la primele două secțiuni. Prima secţiune cuprinde reabilitarea colectorului menajer-fecaloid din strada Sfatul Țării, în perimetrul străzilor Alexandru cel Bun și Sf. Andrei și la intersecția străzilor I. Doncev și I. Pruncul.

Cea de-a doua secţiune ce urmează a fi reabilitată cuprinde înlocuirea colectorului din strada Sfatul Țării, în perimetrul străzilor Anton Corobceanu și București.

Pe 6 iunie, vor începe lucrările de reabilitare a colectorului menajer-fecaloid din strada București, în perimetrul străzilor A. Pușkin și Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni. În consecinţă pe o serie de străzi va fi suspendată circulaţia.

Cine a câştigat contractul

Potrivit Apă-Canal, contractul pentru reabilitarea a circa şapte kilometri de rețele de canalizare în valoare de peste un milion de euro, „va fi executat de către compania locală „Comalion LCA” SRL, oferta căreia a fost desemnată câştigătoare ca urmare a licitaţiei internaționale”.

Această companie ce este abonată la achiziţii publice, doar anul trceut a câştigat licitaţii de peste 80 de milioane lei, incluisv în Chişinău, până în 2016 a avut denumirea de Lucet-Comerț SRL. Ea are un singur asociat, Ludmila Cecetova, care mai deține un restaurant în Chișinău și alte firme.

O anchetă realizată de portalul anticorupție arată că firma a a executat în 2015 lucrări de amenajare a mai multor curți din Chișinău și crearea câtorva mii de locuri de parcare, care au costat 53,3 milioane de lei, sumă considerată nejustificat de mare de către experți. În plus, contractul de achiziții a acestor lucrări ar fi fost încheiat cu unele încălcări de procedură.

Ludmila Cecetova mai figurează și într-un raport anticorupție al Centrului Național Anticorupție, cu privire la trecerea dintr-un domeniu în altul şi schimbul unor terenuri din Chişinău.

De notat că implementarea acestui contract face parte din cadrul Programului de Dezvoltare a Serviciilor de Alimentare cu Apă din municipiul Chişinău în valoare totală de circa 61,8 milioane euro, finanţat din sursele creditelor contractate de Apă-Canal Chişinău de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi a grantului investiţional acordat de către Uniunea Europeană, prin Facilitatea de Investiţii pentru Vecinătate (FIV UE).