Primar interimar al municipiului Chișinău și, concomitent, director de firmă. Este vorba de Silvia Radu care, la sfârșitul anului 2017, în paralel cu funcția publică a administrat oficial două companii britanice care îi aparțin – Gate for Capital Limited și CIS Logistic, scriu cei de la RISE Moldova.

Potrivit legii, funcționarul public nu poate să desfășoare activitate de întreprinzător, cu excepția calității de fondator al societăților comerciale. Mai mult, funcționarul are la dispoziție o lună de zile ca să rezolve situațiile de incompatibilitate, iar dacă nu o face – urmează să fie destituit din funcție. Lucru care însă nu s-a întâmplat în cazul Silviei Radu.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Silvia Radu a declarat capitalul social pe care îl deține în cadrul celor două firme britanice, dar a ascuns faptul că ocupa oficial și fotoliul de director.

Prima companie – Gate for Capital Limited – a fost creată în 2015. Radu deține 50 la sută din capitalul social al firmei. Potrivit Registrului companiilor din Marea Britanie, Silvia Radu deține funcția de director de la fondarea firmei și până în prezent.

E adevărat că, după ce a devenit primar interimar de Chișinău, firma britanică s-a ales și cu cel de-al doilea director – Vergiliu Radu, soțul funcționarei.

Cu toate acestea, edilul interimar de atunci nu a renunțat la funcția de director, aceasta fiind valabilă până în prezent. Mai mult, Radu continuă să dețină controlul efectiv al companiei, potrivit registrului britanic.

CIS Logistic este cea de-a doua companie britanică pe care Silvia Radu a administrat-o oficial în perioada în care administra și Primăria Chișinău. Radu este și singurul fondator al firmei. Aceasta a devenit director în august 2017 și a deținut funcția până în ianuarie 2018, când compania a fost lichidată.

Citește continuarea pe RISE Moldova.