/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/DOC/ Raport CJI: Cum au reflectat instituțiile media campania electorală

missing
22 mai 2018, ora 14:14

„Postul de televiziune privat TV 8 a reflectat în mare parte neutru, echidistant şi obiectiv subiectele electorale, atât cele directe, cât şi cele indirecte. TV8 a inclus în ştirile şi reportajele electorale informaţie relevantă şi de context, punând astfel la dispoziția consumatorilor media conținut obiectiv şi neutru, pentru ca aceştia să îşi poată crea o imagine complexă pe marginea subiectelor difuzate”, se menționează în raportul CJI.

Principalele concluzii ale monitorizării arată că în ultima săptămână de campanie, aproape la fiecare radiodifuzor au fost observate atitudini favorabile sau defavorabile în raport cu anumiți candidați în alegerile locale noi din 20 mai 2018, iar câteva canale i-au promovat deschis pe unii candidați.

„Posturile cu acoperire națională Prime TV, Canal 2 și Publika TV, care au anunțat că nu vor reflecta campania electorală, nefiind monitorizate de CCA, au continuat să difuzeze multiple materiale cu caracter electoral direct și indirect în buletinele de știri prin care au promovat-o direct pe candidata independentă Silvia Radu și l-au defavorizat pe candidatul PPDA/PAS/PLDM, Andrei Năstase”, este una dintre concluziile menționate în raport.

În același timp, potrivit CJI, posturile NTV Moldova și Accent TV, ca și în săptămânile anterioare, l-au promovat deschis pe Ion Ceban, candidatul PSRM la primăria Chișinău. Jurnal TV, la rubrica electorală, a continuat să reflecte neutru și imparțial evenimentele de presă organizate de concurenții electorali. În alte știri, însă, postul l-a promovat direct pe candidatul PPDA/PAS/PLDM Andrei Năstase și a defavorizat-o pe candidata independentă Silvia Radu. La RTR Moldova s-a remarcat favorizarea ușoară a candidatului Ion Ceban, PSRM, și a candidatului
Partidului Șor pentru funcția de primar la Bălți, Pavel Verejan. Postul public de televiziune Moldova 1, care anterior a reflectat campania relativ echilibrat, a avut în această perioadă un comportament ușor părtinitor, eșuând să asigure acces egal în știri tuturor concurenților electorali.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram