Majoritatea radiodifuzorilor nu au reflectat corect și echidistant campania pentru alegerile locale. Aceasta este concluzia celui de-al patrulea raport de monitorizare al Centrului pentru Jurnalism Independent. În același timp, TV8 și Pro TV au fost posturile de televiziune care au avut un comportament relativ echilibrat, asigurând pluralismul de opinie în știri unui număr mare de candidați.

„Postul de televiziune privat TV 8 a reflectat în mare parte neutru, echidistant şi obiectiv subiectele electorale, atât cele directe, cât şi cele indirecte. TV8 a inclus în ştirile şi reportajele electorale informaţie relevantă şi de context, punând astfel la dispoziția consumatorilor media conținut obiectiv şi neutru, pentru ca aceştia să îşi poată crea o imagine complexă pe marginea subiectelor difuzate”, se menționează în raportul CJI.

Principalele concluzii ale monitorizării arată că în ultima săptămână de campanie, aproape la fiecare radiodifuzor au fost observate atitudini favorabile sau defavorabile în raport cu anumiți candidați în alegerile locale noi din 20 mai 2018, iar câteva canale i-au promovat deschis pe unii candidați.

„Posturile cu acoperire națională Prime TV, Canal 2 și Publika TV, care au anunțat că nu vor reflecta campania electorală, nefiind monitorizate de CCA, au continuat să difuzeze multiple materiale cu caracter electoral direct și indirect în buletinele de știri prin care au promovat-o direct pe candidata independentă Silvia Radu și l-au defavorizat pe candidatul PPDA/PAS/PLDM, Andrei Năstase”, este una dintre concluziile menționate în raport.

În același timp, potrivit CJI, posturile NTV Moldova și Accent TV, ca și în săptămânile anterioare, l-au promovat deschis pe Ion Ceban, candidatul PSRM la primăria Chișinău. Jurnal TV, la rubrica electorală, a continuat să reflecte neutru și imparțial evenimentele de presă organizate de concurenții electorali. În alte știri, însă, postul l-a promovat direct pe candidatul PPDA/PAS/PLDM Andrei Năstase și a defavorizat-o pe candidata independentă Silvia Radu. La RTR Moldova s-a remarcat favorizarea ușoară a candidatului Ion Ceban, PSRM, și a candidatului
Partidului Șor pentru funcția de primar la Bălți, Pavel Verejan. Postul public de televiziune Moldova 1, care anterior a reflectat campania relativ echilibrat, a avut în această perioadă un comportament ușor părtinitor, eșuând să asigure acces egal în știri tuturor concurenților electorali.