După ce au inițiat programul Prima Casă, democrații au decis să mai lanseze un sub-program, numit Prima Casă 2, care vizează funcționarii publici și prevede faptul că statul va achita jumătate din suma creditului luat pentru procurarea unei locuințe. Potrivit experților acest sub-program, la fel ca și Prima Casă, sunt proiecte electorale riscante, care în perspectivă ar putea crea probleme financiare atât beneficiarilor, cât și economiei statului.

Potrivit Tranparency International Moldova, oferirea compensațiilor beneficiarilor de credite în programul „Prima casă” amplicifică ricurile de corupție în serviciul public, împiedică funcționarea sistemului avertizatorilor de integritate, angajații-beneficiari ai programului fiind impuși să manifeste loialitate față de conducători.

„Având în vedere că beneficiarii de compensaţii în cadrul programului ”Prima casă” vor fi atraşi în proiect pe o perioadă de 25 ani, perspectivele de creştere în carieră a acestora, inclusiv de eventuală migrare a lor în alte sectoare, vor fi limitate. Din aceleaşi considerente, proiectul va limita perspectivele beneficiarilor de a-şi îmbunătăţi ulterior condiţiile de trai”, se menționează în observatorul de politici publice.

În același timp proiectul ar putea genera implicații economice și financiare considerabile, afectând piața bancară, susțin experții, iar într-o perioadă lungă de timp ar putea apărea dificultăți macro-economice și financiare la nivel de stat.

Transparency International mai subliniază și faptul că în cazul în care Guvernul se va confrunta cu probleme de ordin financiar şi nu va dispune de suficiente mijloace pentru a achita 50% din credit, Guvernul va trebui să se împrumute pe piaţa internă sau din credite externe. Respectiv, băncile comerciale vor credita Guvernul pentru ca acesta să achite plăţile pentru participanţii din „Prima casă”.

Menționăm că proiectul Prima casă 2 va fi destinat funcționarilor publici, care vor putea contracta credite ipotecare pentru procurarea unei locuințe, cu susținerea ulterioară a statului prin compensarea a 50% din suma creditului. De acest program vor putea beneficia persoanele care sunt angajate de mai bine de un an în sectorul public, și care nu are sancțiuni disciplinare. Costul locuințelor nu trebuie să depășească 500 de mii de lei, iar statul va achita jumătate din creditul ipotecar timp de 25 de ani.