„Cred că sunt mai multe subiecte de dispută în municipiu. Eu cred că ea nu ar trebui să existe. Problema este că nu trebuie să divizăm societatea. Ar fi un subiect pentru un referendum local. Avem și alte subiecte care să fie incluse și să se expună oamenii asupra acestor subiecte”, a menționat Ceban în cadrul dezbaterilor publice pe care le organizează în centrul Capitalei.
Piatra comemorativă a fost dezvelită în 2010, ca urmare a unui decret semnat de fostul președintele interimar, Mihai Ghimpu. Potrivit aceluiași decret, Ghimpu a dispus înălțarea ulterioară în locul pietrei comemorative a unui monument, iar ziua de 28 iunie 1940 a fost desemnată Zi a ocupației sovietice. Ulterior însă, în urma unei contestații a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis că acest decret este neconstituțional.
Piatra comemorativă a fost vandalizată în plină de zi, în decembrie 2011, de către persoane necunoscute; placa de pe monument a fost vopsită cu negru, iar piatra a fost profanată.
O încercare pe cale legală a liderului socialiștilor Igor Dodon prin intermediul unei fundații[10] de a evacua simbolul respectiv din Piața Marii Adunări Naționale, a fost respinsă în luna februarie 2012 de Curtea de Apel Chișinău. Acesta declarase de mai multe ori că piatra trebuie să fie demolată. O altă încercare ulterioară, s-a bazat în anul 2013 pe ideea Ligii Tineretului Rus de a amplasa în locul respectiv un monument de bronz al unui soldat, care să amintească de luptătorii care au căzut pentru apărarea teritoriului sovietic în cel de-al doilea Război Mondial.