Mișcări ciudate în dosarul lui Chiril Lucinshi. Avocații fostului deputat spun că unul dintre judecătorii care examinează cauza la Curtea de Apel a fost numit cu încălcarea procedurii. Prin urmare, apărarea a cerut înlocuirea magistratului. Cererea a fost însă respinsă. Curtea de Apel respinge insinuările avocaților și a venit cu explicații.

Avocații spun că inițial dosarul a fost repartizat prin programul aleatoriu către completul format din judecătorii Ion Pleșca, Alexandru Spoială și Maria Negru. Însa, la prima ședință apărătorii au fost informați că în locul judecătoarei Maria Negru la examinarea dosarului va participa Silvia Vrabie. Acest fapt a generat mai multe semne de întrebare. Prin urmare, avocații au cerut recuzarea acesteia.

Nu este nici un act procedural, încheiere sau dispoziție, a președintelui referitor la faptul, din ce motive a fost înlăturat judecătorul Maria Negru din completul de judecată. Noi am pus la îndoială rezonabilă imparțialitatea judecătoarei Vrabie și, totodată, legalitatea completului,” susține Gheorghe Ulianovschi, avocat.

Procurorul pe caz s-a arătat deranjată de solicitarea avocaților pe care o consideră nefondată. „Bineînțeles, eu nu văd temei de recuzare a judecătorului la moment. Eu, normal, că voi solicita respingerea acestei cereri. Dar, în fond, ce veți solicita? Eu nu vă pot oferi alte detalii la moment. Eu consider că orice detaliu poate fi tratat distorsionat,” a adăugat Djulieta Devder, procuror.

Ulterior, după ce a fost examinată, cererea de recuzare înaintată de avocații lui Chiril Lucinschi a fost respinsă ca fiind nefondată. Contactat de TV8, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Chișinău, Octeabrina Popa, a menționat că judecătoarea Maria Negru a fost înlăturată din motiv că este incompatibilă cu dosarul Lucinschi.

Asta pentru că tot ea a participat la examinarea măsurilor preventive în privința lui Chiril Lucinschi. Popa a menționat că magistratul a fost înlocuit printr-o încheiere a președintelui instanței din 11 mai, iar documentul a fost anexat la materialele cauzei. Pur și simplu avocații nu s-ar fi uitat în volumul corespunzător, spune Popa. Următoarea ședință de judecată a fost fixată pentru 29 mai.