Avocatul poporului împărtășește îngrijorările expuse de Organizația Mondială Împotriva Torturii, Asociația Promo-LEX și rudele lui Serghei Cosovan în legătură cu menținerea îndelungată a acestuia în arest preventiv, în Penitenciarul 16-Pruncul, în pofida faptului că el se află într-o stare critică de sănătate.

În februarie, Oficiul Avocatului Poporului a inițiat o investigație, în urma căreia au stabilit că Cosovan dispune de un minim de asistență medicală, dar nu și necesarul de îngrijiri medicale, inclusiv conform prescripțiilor suplimentare. S-a mai stabilit că starea sănătății pacientului se agravează constant pe fonul acutizării și avansării maladiei.

Astfel, Avocatul Poporului cheamă organele de drept și instanțele naționale să respecte prevederile legislației procesual-penale, jurisprudența CtEDO, recomandările internaționale atât în cauza Cosovan, cât și în alte cauze în care se aplică detenția prelungită a pacienților cu maladii grave.

Menționăm că, Organizația Mondială împotriva Torturii a cerut autorităților moldovene să-l transfere, urgent, pe deținutul Serghei Cosovan la o instituție medicală specializată în tratamentul cirozei hepatice. Bănuit de escrocherie, Cosovan se află în arest preventiv, în ciuda stării grave de sănătate care îi poate aduce decesul.

Serghei Cosovan este fondatorul pieței „Curcubeu” și se află în arest preventiv de 8 luni, fiind suspectat de escrocherie. La o lună de la o comunicare emisă de CEDO în cazul său, măsura preventivă a fost modificată – el a primit arest la domiciliu, iar la scurt timp a fost arestat din nou pentru aceleași fapte. Acum, el se află la Penitenciarul nr.16-Pruncul. Mâine va avea loc următoarea ședință de judecată la care se va decide dacă arestul lui va fi prelungit sau nu.