Georgia cere CEDO să condamne Rusia pentru agresiunea militară din 2008. Asta în timp ce autoritățile moldovene se limitează doar la declarații. Georgia a atacat Rusia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului acuzându-o de crimele de război comise de trupele ruse în Osetia de Sud și Abhazia. Ieri au fost depuse pledoariile finale.

Guvernul de la Tbilisi acuză Rusia de violarea drepturilor omului atunci când a intervenit în conflictul armat din cele 2 regiuni separatiste, care a izbucnit cu 10 ani în urmă. Ca probe au adus imagini din satelit, interceptări video și audio și martori care ar confirma că peste 30 000 de soldați ruși ar fi fost implicați în lupte, iar bombardamentele conduse de avioane rusești au omorât mii de civili.

Pe de altă parte, Rusia a amenințat că se va retrage din Convenția pentru Drepturile Omului și etichetează Curtea ca fiind „părtinitoare și politizată”. Deși nu se știe de partea cui va fi verdictul final, experții evidențiază contrastul dintre acțiunile Georgiei și lipsa de acțiune din partea Moldovei. Fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, susține că staționarea ilegală a trupelor rusești în regiunea transnistreană este condamnată de autorități doar din interes politic, fără a presa în mod real Rusia.

Declarații s- au făcut, s-a vorbit despre reparații pentru staționarea trupelor ruse în republica Moldova, inițiate la ONU, însă nimic nu se întâmplă. Am impresia că este o activitate pre-electorală, în care partidul de guvernare încearcă să facă anumite declarații ca să atragă alegătorii pro-europeni, dar fără să lovească prea tare în Rusia pentru că parteneriatul dintre partidul democrat și domnul Dodon, inclusiv pe dosarul transnistrean, unde Dodon are libertate mare, funcționează,” susține Vlad Lupan, fost ambasador RM la ONU.

Anterior, președintele Parlamentului, AndrianCandu, a declarat că Chișinăul va angaja o firmă de avocatură care să calculeze pierderile provocate de prezenţa Rusiei în Transnistria. Numai că după această declarație, la modul practic, nu a fost anunțată vreo acțiune guvernamentală concretă.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!