/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Moldova nu-i ca Georgia. Georgienii denunță la CEDO agresiunea militară a Rusiei din 2008

missing
24 mai 2018, ora 19:34

Guvernul de la Tbilisi acuză Rusia de violarea drepturilor omului atunci când a intervenit în conflictul armat din cele 2 regiuni separatiste, care a izbucnit cu 10 ani în urmă. Ca probe au adus imagini din satelit, interceptări video și audio și martori care ar confirma că peste 30 000 de soldați ruși ar fi fost implicați în lupte, iar bombardamentele conduse de avioane rusești au omorât mii de civili.

Pe de altă parte, Rusia a amenințat că se va retrage din Convenția pentru Drepturile Omului și etichetează Curtea ca fiind „părtinitoare și politizată”. Deși nu se știe de partea cui va fi verdictul final, experții evidențiază contrastul dintre acțiunile Georgiei și lipsa de acțiune din partea Moldovei. Fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, susține că staționarea ilegală a trupelor rusești în regiunea transnistreană este condamnată de autorități doar din interes politic, fără a presa în mod real Rusia.

Declarații s- au făcut, s-a vorbit despre reparații pentru staționarea trupelor ruse în republica Moldova, inițiate la ONU, însă nimic nu se întâmplă. Am impresia că este o activitate pre-electorală, în care partidul de guvernare încearcă să facă anumite declarații ca să atragă alegătorii pro-europeni, dar fără să lovească prea tare în Rusia pentru că parteneriatul dintre partidul democrat și domnul Dodon, inclusiv pe dosarul transnistrean, unde Dodon are libertate mare, funcționează,” susține Vlad Lupan, fost ambasador RM la ONU.

Anterior, președintele Parlamentului, AndrianCandu, a declarat că Chișinăul va angaja o firmă de avocatură care să calculeze pierderile provocate de prezenţa Rusiei în Transnistria. Numai că după această declarație, la modul practic, nu a fost anunțată vreo acțiune guvernamentală concretă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram