Și în acest an în satul Selemet, raionul Cimișlia, va avea loc festivalul prosopului tradițional „iProsop”, care este dedicat tradiției prosopului țesut manual și oportunităților antreprenoriale de promovare a culturii din regiunea de Sud a Moldovei.

Evenimentul va avea loc pe 27 mai, iar oaspeții festivalului vor avea ocazia să admire diversitatea prosoapelor expuse din colecțiile muzeelor sau personale, vor putea procura prosoape tradiționale și vor avea ocazia să vadă procesul de țesere manuală.

Meșterițele vor răspunde la întrebări, vor da lecții de țesere pentru doritori în așa numita „Casa Mare”, iar copiii ar putea încerca să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional. Tehnicile de țesere vor fi oferite de către experții de la „Muzeul Național de Istorie și Etnografie a Moldovei” și de către bunica Ana Cotruță care mai păstrează arta țeserii în satul Selemet.

Gospodinele sunt invitate să participe la concursul gastronomic „Cel Mai Crocant Crocant” – concurs al biscuiților de casă „hrustiki” sau „prăjiței” și cu prezentări în cadrul Teatrului Gastronomic cu bucate de la sud.

Totodată, cei prezenți vor avea parte și de un concert de cinste oferit de către artista poporului Zinaida Julea, interpreta Ofelia Florica Harangus (România), ansambluri de dansuri din țară și peste hotare, amatori de muzică etno-folclorică, prezentatori profesioniști (din TV) și mulți alții.

iProsop face loc și pentru amatorii de sport. Doritorii vor participa la activități sportive tradiționale cum ar fi: lupta pentru berbecul – viu, pentru iepure – viu, lupta pentru cocoșul – viu, ridicarea greutăților, jocuri de domino și multe, multe altele.