/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Corpul Păcii - 25 de ani de voluntariat în Moldova. Voluntar: „Îmi place foarte mult să merg pe deal. Este foarte bine că cunosc mai mulți oameni prin mâncare și prin veselie”

25 mai 2018, ora 17:42

„Până acum am văzut foarte multe realizări de partea Corpului Păcii. Eu cred că acest fel de legătură între Republica Moldova și SUA este o legătură foarte strânsă, foarte importantă și astăzi este motiv pentru sărbătoare”, a menționat James Pettit, ambasadorul SUA în Moldova.

Aniversarea de 25 de ani de colaborare între poporul moldovean și cel american a început cu intonarea imnurile naționale.

Reprezentanții Corpului Păcii în Moldova au vorbit despre impactul muncii voluntarilor americani veniți în Moldova.

„Oficiul nostru primește nenumărate scrisori din Moldova, mulțumind Corpului Păcii pentru voluntarii, care devin parte a comunităților locale și a vieții lor”, susține Tracey Hebert-Seck, director Corpul Păcii în Moldova.

„Ei vin cu o dorință foarte mare de a face o schimbare la noi în țară. Ei stabilesc relații foarte frumoase, relații de prietenie în comunitățile în care lucrează, în școlile în care lucrează și cu profesorii, partenerii cu care lucrează și, desigur, cu elevii. Familiile gazdă le deschid ușile, le deschid inima. Am mers împreună la festivități, am învățat cântece populare, am lucrat în gospodărie. Într-un cuvânt, am devenit o familie”, spune Nina Potoroacă, manager program Corpul Păcii în Moldova.

Printre localitățile care au găzduit voluntari ai Corpului Păcii, de-a lungul mai multor ani, se numără și comuna Budești. Aici voluntarii au predat lecții de engleză și despre modul sănătos de viață la Liceul Teoretic din localitate.

„Am avut parte de oameni deosebiți, tineri. Prezența a fost foarte importantă pentru dezvoltarea tinerilor, care au avut ocazia să cunoască voluntarii, să meargă la lecții împreună”, a declarat Nina Costiuc, primar de Budești.

Timp de 2 ani cât se află în Moldova, voluntarii învață limba locală – română sau rusă, și au parte de experiențe culturale deosebite.

„Cred că moldovenii sunt foarte deschiși și onești. Eu vreau să vin după un an, doi ani, în ospeție să vizitez prietenii mei și familia unde trăiesc acum”, susține Alex, voluntar al Corpului Păcii în Cantemir.

„Este foarte frumos și toată lumea este foarte ospitalieră, așa că îmi place. Eu predau engleza în școală”, spune Alicia, voluntar al Corpului Păcii în Volintiri.

„Mie îmi place foarte mult să merg în deal să văd cireșele și păpușoi și struguri. Mâncăm împreună și plăcinte, și sarmale și etc. și este foarte bine să cunosc mai mulți oameni în satul meu prin mâncare și prin veselie”, menționează Rayn, voluntar al Corpului Păcii în Mereni.

În ultimii 25 de ani, prin intermediul programului Corpului Păcii, peste 1500 de voluntari americani au activat în comunitățile din Moldova. Momentan, peste 100 de voluntari sunt implicați în proiecte de educație, sănătate și asistare a comunităților locale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram