Un grup de elevi de la Liceul „Nicolae Caso” din Chișcăreni le-a ținut astăzi o lecție funcționarilor publici, despre modul cum poate fi economisită energia electrică. Lecția a avut loc în blocul administrativ al Agenției pentru Eficiența Energetică din sectorul Râșcani al capitalei.

Cătălin Bețivu a început cursul opțional privind sursele de energie regenerabilă în clasa a 7-a. Acum este clasa 11 și se poate mândri deja cu câteva proiecte proprii puse în aplicare.

„Un butoi din care am făcut un generator pe baza vântului, produce energie electrică pentru iluminarea unei vagonete”, menționează Cătălin Bețivu, elev Liceul Teoretica „Nicolae Caso” din Chișcăreni.

Și asta nu e tot, Cătălin spune că este deja la al treilea proiect: „Ultimul proiect este pe tematica pe care o răspândim azi cu economiile, iar cu acest proiect am obținut acasă economii de până la 5600 de mii de lei timp de un an. Folosim în primul rând becuri led, deoarece au un consum de patru-cinci ori mai mic, folosim electrocasnice de clasa A+, A++, A+++ pentru că ele sunt foarte econome”.

Funcționarii spun că informația le-a fost utilă și au promis că vor urma toate sfaturile.

„Au fost multe lucruri spuse interesant, evident că cunoșteam o parte din ele, dar multe lucruri am aflat și de la ei. Ne vom strădui să economisim lumina, chiar și fierbătoarele să le mai curățim de calcar pentru că nu am știut că dacă au calcar consumă mai multă energie electrică”, susține Tatiana Isacov, șef de direcție.

Copiii sunt ghidați de profesorul din sat care a reușit să schimbe mentalitatea inclusiv multor oameni maturi din Chișcăreni.

„Satul nostru este un sat care este printre primii la domeniul eficienții energetice și la conservarea energiei. Avem deja multe case particulare care sunt termoizolate – majoritatea și-au schimbat geamurile, ușile cu termopane și, respectiv, aproape toți au trecut deja la becuri LED”, spune Nicolae Spânu, profesor la Liceul Teoretic „Nicolae Caso” din Chișcăreni.

Anual, statul alocă peste 1,8 miliarde de lei pentru achitarea energiei electrice consumate de instituțiile publice.

„Noi considerăm că, urmând sfaturile noastre, instituțiile publice pot economisi până la 40 la sută din factura la energie”, susține Alexandru Ciudin, director AEE.

Conform unor calcule efectuate de Agenția pentru Eficiența Energetică, fiecare funcționar public consumă, în medie, timp de un an, peste 7 mii de lei – bani publici – pentru energie electrică.

Reporter: Carolina Russu
Imagine: Oleg Cozlov