Democrații din Parlament trec „pe sub masă” anumite proiecte dubioase de lege, pentru a evita reacția societății civile. Așa susține liberalul Roman Botan care a demisionat ieri din funcția de președinte al Comisiei pentru securitate națională. El spera că va reuși să blocheze astfel votarea, în lectura finală, a legii care le va permite străinilor să obțină cetățenia Moldovei contra investiții. Inițiativa este semnată de 7 deputați PD. Botan susține că proiectul este unul periculos și a fost propus pentru votare contrar procedurilor și avertismentelor CNA. Democrații resping acuzațiile.

La scurt timp după ce și-a anunțat demisia din funcția de președinte al comisiei securitate națională, Roman Boțan a venit în studioul TV8, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari”, unde a vorbit despre amendamentele suspecte propuse de către deputații PDM, dar și despre riscurile asupra cărora atenționează Centrul Național Anticorupție.

Numărul de 5 mii de persoane, care puteau să obțină cetățenie prin intermediul investițiilor, a fost schimbat prin 5 mii de solicitanți principali. În acești solicitanți principali nu intră cetățenii străini și apatrizii, nu intră membrii familiei acestuia, soția, soțul, copiii și părinții. Deci, numărul de 5 mii,” susține Roman Boțan, deputat PL.

Amendamentul a fost propus de către deputatul PD, Eugen Nichiforciuc, care este și secretarul comisiei. Boțan spune că majoritatea parlamentară a ignorat avertismentul CNA referitor la acest amendament.

Amendamentul prezent, care a schimbat de fapt conceptul proiectului nu asigură un filtru valoric adecvat și util statului Republica Moldova. Ba dimpotrivă, creează riscuri majore de legalizare direct sau indirect, personal sau prin persoane interpuse, a mijloacelor financiare de proveniență dubioasă. Acest proiect prezintă într-adevăr riscuri de securitate pe termen lung, dar și riscul de corupție deja constatat de CNA,” a mai adăugat Boțan.

În plus, prin modificările propuse, străinii care vor obține cetățenia Republicii Moldova, vor fi scutiți de cunoașterea obligatorie a limbii române și a prevederilor Constituției. Am încercat să obținem un comentariu de la unul dintre autorii proiectului de Lege, democratul Sergiu Sîrbu. Acesta însă nu a răspuns la telefon. Ulterior, el a comentat subiectul pe Facebook:

„Mecanismul obținerii cetățeniei în schimbul investițiilor a fost introdus în lege un an în urmă. Mecanismul deja este și nimic nou nu s-a introdus prin acea lege – doar niște chestii de ordin tehnic. Păcat că domnul Boțan s-a trezit abia acum să fie împotriva mecanismului votat încă anul trecut. El nu este de acord cu acest mecanism și are dreptul la opinie, dar acuzațiile lui sunt false și nejustificate. (…) Nu există nici un risc de securitate sau corupție,” a declarat deputatul Sergiu Sîrbu.

Pe de altă parte, unii deputați spun că Boțan a fost nevoit să demisioneze, iar asta confirmă existența unui mecanism opac de luare a deciziilor de către actuala guvernare.

„A făcut o acțiune la care a fost adus în ultimă instanță. Guvernarea aceasta vine absolut netransparentă vine cu niște proceduri care, evident și vădit, sunt împotriva securității naționale sau pun în pericol această securitate națională, cum ar fi istoria cu cetățenia. Asta demonstrează a câta oară, practicile netransparente și nedemocratice pe care le strecoară guvernarea în diferite legi,” susține deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

Am încercat să obținem un comentariu de la vicepreședinții comisiei. Socialistul Ghenadie Mitriuc a spus ca este ocupat, iar deputatul din grupul PPEM, Eugen Carpov, nu a vrut să comenteze demisia lui Boțan nici în fața camerei, nici la telefon. Însă, în discuție cu reporterul TV8, Carpov a spus că declarațiile lui Boțan reprezintă doar punctul său de vedere. Potrivit buclucașului proiect de lege, cetățenii străini bogați, vor putea primi cetățenia Republicii Moldova în schimbul a 100 de mii de euro sau în schimbul unei investiții de cel puțin 250 de mii de euro, în unul din domeniile strategice ale țării. După demisia lui Roman Boțan, votarea proiectului de lege a fost amânată pentru următoarea ședință a Parlamentului.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!