/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

/VIDEO/ Emoții, în ajun de BAC. Cum se pregătesc liceenii pentru examenul maturității

missing
28 mai 2018, ora 16:32

Elevii liceului „Gheorghe Asachi” din capitală sunt încrezuți că vor trece cu bine de proba la limbă română, care va avea loc pe 8 iunie. În cadrul lecțiilor de până acum, aceștia au rezolvat subiecte similare și și-au antrenat penița în scrierea eseurilor.

„Facem simulări, pe baza examenelor de anii trecuți și pe baza lucrărilor de eșantion, care au avut loc acum două luni și, de asemenea, ne pregătim din caietele de teste. Cum să umbli 12 ani la școală și să-ți fie frică de BAC? Pentru unii ar trebui să le fie rușine”.

„Unii se pregătesc din caietele de teste preparatorii, alții merg la lecții particulare, dar mie îmi sunt suficiente lecțiile de la școală. Avem lecții interactive, scriem diferite eseuri”.

„În clasa a 12-a cred că deja uiți de weekenduri libere, sunt pline cu lecții adăugătoare. Vreau o notă mai bună pentru Bacalaureat, asta îmi va permite studii superioare și să aplic la mai multe universități”.

Profesoara Mariana Pârțac ne-a spus că, mai serios, pregătirile pentru examenul la limba română au început imediat după pretestări, care au avut loc în aprilie: „Am atestat situația la zi și am elaborat o strategie împreună cu elevii și încet, încet, lucrăm. Nu ne rămâne acum decât, pe ultima sută de metri, să ne menținem în această preocupare”.

Pentru alte discipline, totuși, elevii au apelat la lecții suplimentare, în afara liceului.

„Eu am ales biologia, pentru că am optat să plec mai departe la Veterinărie, și biologia mie îmi place, eu o înțeleg și îmi este pentru suflet. – Și cum te pregătești de examenul de Bacalaureat, pentru proba de biologie? – În fiecare duminică, de dimineață, 2-3 ore, intensiv, facem cu o profesoară, 2-3 eleve, ne pregătim. În afara programului școlar, pentru că învățăm mai aprofundat ceea ce nu învățăm la școală. La școală mai absentăm, elevi mai mulți”.

Și la Liceul„ Miron Costin” din capitală, elevii se pregătesc din greu pentru BAC, inclusiv cu ajutorul meditațiilor.

„Foarte intens, avem permanent meditații, materiale suplimentare, ne pregătim deplin. Pentru matematică sunt lecții adăugătoare. Eu fac lecții cu un repetitor. Dar în general, toate subiectele sunt bine predate și nu avem nevoie de meditații, lecțiile sunt suficiente pentru a da BAC-ul”.

Un licean are cu o grijă mai puțin. A reușit să scape de una dintre cele patru probe de examen: „Eu am avut locul II la Olimpiada Republicană la Istorie și sunt eliberat de examenul de istorie cu nota 10”.

Bacalaureatul urmează a fi susținut de 18 mii 776 de liceeni. Primul examen, pentru alolingvi, începe pe 5 iunie, iar ultima probă – la alegere, va avea loc pe 19 iunie. Anul trecut, rata de promovare a fost de aproape 70%.

Reporter: Felicia Crețu
Operator: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram