Pompierii din satul Copanca, raionul Căușeni, vor putea interveni mai rapid și mai eficient în caz de incendii. Asta după ce postul de salvatori a fost renovat și dotat cu echipament performant din bani europeni.

Uniunea Europeană a alocat peste 68 mii de euro prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”. Astfel dacă până în 2016, cei zece angajați ai postului din Copanca erau nevoiți să se înghesuie într-o cameră de la subsolul unei clădiri administrative, acum lucrurile s-au schimbat.

„Uneori oamenii se întreabă ce face UE pentru ei și de ce se investește în măsuri de consolidare a încrederii. Și putem să spunem astăzi, aici Stația de salvatori și pompieri din Copanca vorbește de la sine. UE contribuie la facilitarea soluționării conflictului transnistrean,” a declarat Peter Michalko, ambasador UE în Republica Moldova.

În cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, sediul Primăriei, care găzduiește postul de pompieri, a fost dotat cu un sistem de încălzire pe biomasă.

„Obiectivul principal al Programului de consolidare a încrederii este de a câștiga „inimile și mințile” locuitorilor de pe ambele maluri prin construirea punților de încredere și prin stabilirea platformelor de consolidare a relațiilor și cooperării”, susține Dafina Gerheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

„Noi azi construim un pod de încredere pentru a salva vieți, pentru a crește calitatea serviciilor și pentru a fi mult mai aproape de necesitățile oamenilor”, a subliniat Cristina Lisnic, viceprim-ministru pentru reintegrare.

Acum, postul de salvatori și pompieri are toate condițiile, inclusiv o cameră în care se pot adăposti sinistrații, sufragerie, dar și o sală de sport.

„Condițiile de munca s-au schimbat radical în cadrul postului de pompieri Copanca, ceea ce se va răsfrânge pozitiv asupra serviciilor pe care le vor presta colegii mei”, a declarat Igor Calancea, șef adjunct servicii umane.

Primăria satului Copanca a dotat postul cu o autospecială, pentru a putea ajunge rapid la destinații greu accesibile. Postul de salvatori și pompieri din Copanca deservește 9 sate, cu o populație de peste 15 mii de locuitori.