/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

ZDG: Fundaţia „Din Suflet” a Galinei Dodon „pompează” milioane de lei în acţiuni de promovare a soțului său

28 mai 2018, ora 15:34

Aceeaşi asociaţie finanţează construcţia unor complexe sportive în mai multe localităţi ale R. Moldova. Oficial, costul unui singur teren sportiv este de aproape un milion de lei. Deși se anunță că locurile de joacă pentru copii ar fi construite de către asocațiile obștești din jurul PSRM-ului, consilierul prezidenţial Ion Perju, angajat al Preşedinţiei, este persoana care ia legătura cu primăriile săteşti pentru a discuta despre proiect. Cu toate astea, instituţia prezidenţială neagă că ar organiza construcţia acestor terenuri sportive.

Cu referire la finanţarea Fundaţiei „Din Suflet”, a soţiei sale, Igor Dodon declară că banii vin de la unele aşa-zise fundaţii, cu care organizaţia filantropică a primei-doamne a încheiat acorduri. Şeful statului susţine că „nu e vorba de bani de stat. E vorba de bani din fonduri private”. Totuşi, preşedintele evită să dea nume şi să declare cine sunt finanţatorii Fundaţiei primei-doamne.

Pe 15 mai, de Ziua internaţională a familiei, Fundaţia „Din Suflet” a organizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale un eveniment festiv la care au fost prezenţi mai mulţi membrii ai Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), printre care Zinainda Greceanîi, Ion Ceban, Vasile Bolea, Alexandru Odinţov (consilier municipal socialist) şi Vladimir Odnostalco (deputat PSRM).

Potrivit organizatorilor, „toate distracţiile şi dulciurile au fost gratuite”. Întrebat despre costurile sărbătorii, şeful statului a declarat că, deocamdată, nu au fost efectuate calcule. Cu acest prilej am reuşit să-l întrebăm în mod repetat pe Igor Dodon cine sunt sponsorii Fundaţiei „Din Suflet”, cu excepţia Ambasadelor Turciei şi Chinei în R. Moldova.

a 16 octombrie 2017, într-un comunicat de presă, şeful statului anunţa despre construcţia a „300 de complexe sportive, care vor fi construite timp de trei ani, pe perioada mandatului său prezidenţial, iar banii destinaţi acestui proiect vor fi identificaţi din surse externe, şi nu din buget”. Aceeaşi sursă preciza că, în 2018, vor fi date în exploatare 100 de complexe sportive.

Potrivit unor acte oficiale, deţinute de ZdG, construcţia unui singur teren de sport a costat Fundaţia Galinei Dodon 970 mii de lei. Un calcul matematic ne permite să constatăm că, pentru construcţia celor 100 de complexe sportive, în anul 2018, Fundaţia „Din Suflet” ar trebui să cheltuie 97 milioane de lei. Fundaţia, însă, refuză să dezvăluie provenienţa acestor bani.

Deşi construcţia terenurilor are loc sub patronajul şefului statului, instituţia prezidenţială susţine că „nu este implicată în finanţarea sau organizarea construcţiei acestor terenuri sau în alte activităţi civice ale dlui Dodon”. Pe de altă parte, Ion Cărpineanu, primar de Cărpineni, spune că anume consilierul prezidenţial, Ion Perju, e cel care l-a contactat, vorbindu-i despre construcţia unui complex sportiv în sat.

În calitate de antreprenor general este indicat Power Team SRL. Pe site-ul Preşedinţiei se regăseşte şi adresa unui site, copfer.md, care ne-a direcţionat la pagina unei firme ce se ocupă de construcţia şi instalaţia terenurilor de joacă pentru copii. De facto, Copfer este o marcă comercială a companiei Power Team, care aparţine omului de afaceri Vladimir Smirnov. Deşi am sunat de mai multe ori la sediul Power Team, cerând respectuos să discutăm cu directorul acesteia, lăsând şi un telefon de contact al redacţiei, nu a urmat nicio reacţie.

Citește continuarea pe Ziarul de Gardă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram