Secretarul general al organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără Frontiere (RSF), Christophe Deloire, a denunţat miercuri ca „regretabilă” înscenarea morţii jurnalistului rus Arkadi Babcenko de către serviciile speciale ucrainene, informează AFP, potrivit Agerpres.

Dacă reapariţia jurnalistului este o „mare uşurare”, „este dezolant şi regretabil că serviciile ucrainene s-au jucat cu adevărul, indiferent de motiv”, a spus el.

Timp de aproape 24 de ore, anunţul morţii sale a provocat un val de emoţie în Ucraina şi în Rusia: jurnalistul rus Arkadi Babcenko, critic al Kremlinului, a reapărut miercuri în viaţă, Kievul explicând că înscenarea morţii sale a fost parte a unei operaţiuni speciale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) cu scopul de a dejuca un asasinat comandat de Rusia.

Neverosimil, dar adevărat: fostul soldat rus devenit reporter de război, exilat la Kiev, unde spune că primeşte ameninţări în mod constant, a apărut în faţa camerelor de filmat şi a explicat că a participat personal la această înscenare în cadrul unei „operaţiuni speciale” pregătită timp de două luni.

„Datorită acestei operaţiuni, am reuşit să dejucăm o provocare cinică şi să documentăm pregătirile acestei crime de către serviciile speciale ruse”, a declarat şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasil Griţak, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Babcenko.

„L-am reţinut pe organizatorul acestei crime acum trei ore la Kiev”, a adăugat Griţak, afirmând că acest bărbat a primit 40.000 de dolari din partea „serviciilor speciale ruse” pentru pregătirea asasinării jurnalistului.

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a acuzat „maşina totalitară rusă”, provocând o reacţie de dezminţire a Moscovei.

Directorul Serviciului Federal de Securitate rus (FSB), Aleksandr Bortnikov, a calificat acuzaţiile ucrainene drept „absurde”.

Babcenko spunea că a primit ameninţări după ce denunţase rolul Rusiei în conflictul din estul Ucrainei. La 20 iulie 2016, colegul său ruso-belarus Pavel Şeremet a murit în explozia unei bombe plasate sub maşina sa la Kiev, un caz nici astăzi elucidat.