Rețeaua de cinematografe Patria, două restaurante, un parc de distracții, dar și alte active ce au aparținut cândva liderului Social-Democrat din Moldova, Victor Selin, au fost scoase în vânzare. Ofertele comerciale au fost expuse de Victoriabank pe site-ul oficial, la compartimentul „Vânzarea Gajurilor”, scrie „Ziarul de Gardă”. Sursa citată mai spune că sediile acestor cinematografe au fost gajate la Victoriabank pentru credite de zeci de milioane de lei. Contactat de TV8, administratorul companiei susține că se vând doar două dintre ele, cel din Bălți și cel din sectorul Râșcani.

Pe site-ul băncii aflăm că cinematograful Patria-Emil Loteanu din centrul capitalei se vinde cu 80 milioane de lei. Ceva mai ieftin costă cinematograful „Patria Râșcani” – 55 milioane de lei. În secțiunea „Vânzarea gajurilor” apare și Patria din Bălți, evaluată la 22 de milioane de lei, iar cinematograful de la Ungheni poate fi cumpărat cu 11 milioane de lei.

Contactat de TV8, Victor Șelin a declarat că nu cunoaște nimic despre acest lucru și ne-a îndemnat să discutăm cu actualul proprietar al acestor cinematografe.

„- Eu nu comentez. Asta trebuie cu directorul, eu nu mă ocup cu acest business acum. Scuzați, vă rog.
– Dar de când nu vă mai ocupați?
– Eu acum sunt în Kazakhstan”.

Potrivit site-ului bizzer.md, rețeaua de cinematografe „Patria” este gestionată de către societatea cu răspundere limitată Colaj, care anterior îi aparținea lui Victor Șelin. Între timp, compania și-a schimbat proprietarul, care a devenit o companie din Luxemburg.  Administratorul „Colaj”, Alexei Lisnic, a declarat că, de fapt, se vând doar două dintre cinematografe, din cauza că nu poate întoarce creditele pentru procurarea tehnicii din cinematografe.

Am încercat să aflăm detalii despre gajarea acestor bunuri de la proprietarul actual. Lisnic a declarat că, de fapt, se vând doar două dintre cinematografe, din cauza că nu poate întoarce creditele pentru procurarea tehnicii din cinematografe: „Au apărut probleme că majoritatea creditelor pe echipament sunt din America, majoritatea creditelor sunt în dolari, în euro și când s-a schimbat brusc cursul, desigur că prețul a crescut cu aproape 70 de procente și au apărut probleme financiare. La moment nu este situația așa cum este descrisă, este înțelegerea cu banca, iar la vânzare și noi căutăm cumpărători și banca caută pentru cinematograful Patria-Râșcani și Patria-Bălți”.

Pe lângă cinematografe, banca a scos la vânzare și două restaurante: „Casa Vinului” și „Sănătate”, pe care stă afișat și un anunț de vânzare. Acestea, la fel, au fost anterior în proprietatea lui Victor Șelin. Banca le vinde la un preț de 28,55 milioane de lei şi, respectiv, 11 milioane de lei. În plus, a fost scos la vânzare şi utilajul aferent parcului de distracţii „Aventura Park”, dar și utilajul cinematografului ,,Patria Multiplex”.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Xenofant Gherghelaș