În Tbilisi, în seara zilei de 31 mai, câteva mii de persoane au ieșit la un protest în legătură cu verdictul în cazul uciderii a doi copii în decembrie 2017, transmite meduza.io.

Inițial, protestatarii, printre care și tatăl unuia dintre copiii omorâți, s-au dus la clădirea procuraturii generale. După aceasta, procurorul general Irakli Shotadze a demisionat.

Ulterior, protestul s-a mutat în fața clădirii parlamentului. Protestatarii au început să ceară demisia guvernului georgian, precum și urmărirea penală a lui Shotadze și a tatălui unui suspect, care a lucrat în procuratură și, care potrivit tatălui copilului decedat, a acoperit ucigașii.

Potrivit Interfax, demonstranții au amenințat autoritățile cu o radicalizare a protestului, dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite în termen de două ore (această perioadă a expirat la ora 20:00 ora Chișinăului).

Primul ministru georgian, Georgy Kvirikashvili, a ieșit în fața protestatarilor, dar el, potrivit agențieo „Novosti-Georgia”, a fost forțat să părăsească mitingul. După aceasta, Kvirikashvili a spus că ancheta privind moartea elevilor va fi întoarsă Ministerului Afacerilor Interne.

În vârstă de 16 ani, Levan Dadunashvili și David Saralidze au fost uciși la 1 decembrie 2017 în timpul unei altercații masive între elevi. Pe acest caz, au fost reținuți doi minori. Pe 31 mai, instanța a găsit unul dintre inculpați vinovați de uciderea lui Dadunashvili și pe altul – de tentativă de omor al lui Saralidze. Astfel, autorul omorului lui David Saralidze nu a fost identificat de instanță.

La mijlocul lunii mai, în Tbilisi au avut loc proteste provocate de raidurile antidrog în cluburi de noapte, în timpul cărora polițiștii, potrivit vizitatorilor, au folosit forța. Ele s-au încheiat imediat după ce șeful Ministerului Afacerilor Interne a cerut scuze de la victime.