/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Parlamentul va avea o nouă comisie responsabilă de verificarea utilizării banilor publici

01 iunie 2018, ora 12:20

Noile prevederi introduc un nou concept, cel de audit extern și presupun că Comisia de control al finanțelor publice va avea atribuții de asigurare a cadrului legal privind auditul public extern și organizarea instituției supreme de audit. De asemenea, va examina rapoartele anuale și de audit ale Curții de Conturi și ale entităților auditate, va controla examinarea petițiilor și organizarea audienței cetățenilor privind utilizarea patrimoniului public, va examina controlul parlamentar asupra activității autorităților centrale și locale în vederea aplicării legislației privind întrebuințarea resurselor financiare publice, precum și va executa hotărârile și adresele Curții Constituționale în domeniu.

Potrivit președintelui Parlamentului, crearea Comisiei va permite creșterea gradului de transparență în utilizarea banilor publici și va spori responsabilitatea autorităților în utilizarea mijloacelor financiare publice.

Noile reglementări mai prevăd că Parlamentul va audia în ședințe plenare raportul anual al Curții de Conturi, prezentat până la 1 mai, și raportul anual asupra administrării și întrebuințării resurselor financiare publice și patrimoniului public, prezentat până la 15 septembrie.

De asemenea, Curtea de Conturi va efectua anual, în mod obligatoriu, auditul rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Aceste rapoarte vor fi prezentate până la 1 iunie și audiate în ședințele plenare ale Parlamentului.

Comisii de control al finanțelor publice există în mai multe instituții parlamentare europene.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram