Drepturile copiilor în Republica Moldova continua să fie respectate doar pe hârtie. Dreptul la sănătate, educație, chiar și la libertate continuă să fie încălcate. Aceasta este percepția minorilor. Ei spun că își cunosc drepturile, dar au senzația că le sunt încălcate la orice pas.

„- Drepturile copilului sunt drepturi foarte importante care trebuie să fie respectate, iar dacă nu o respecți te alegi cu o amendă s-au închisoare.
– Ție ți se respectă drepturile?
– Depinde când și ce drepturi.
– Dar care drept ți se încalcă cel mai des?
– Cel mai des mi se încalcă dreptul de a avea liniște”.

„Drepturile copilului înseamnă că fiecare copil are un drept, de exemplu să meargă pe bicicletă sau să plece la bazin să înoate sau diferite lucruri care are dreptul să-l facă un copil”.

Părinții spun că drepturile micuților sunt încălcate atât în instituțiile de învățământ, la spital, dar și în familie.

„Drepturile copiilor în continuare sunt încălcate – poate nu în măsura care era anterior, dar totuși imposibilitatea părinților de a le asigura acel frumos este deja o încălcare”.

„Oficial, în Republica Moldova se consideră învățătura gratis, dar acele sume care sunt cerute practic forțat de la părinți pentru învățarea copilului, pentru aceleași rechizite de școală probabil vin în contradicție cu acest principiu al studierii gratuite în republică”.

„Copii nevaccinați nu sunt permiși în grădinițe. Copilul este lipsit de dreptul la educație și la învățare”.

Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului recunoaște că probleme în acest domeniu sunt multe, iar de cele mai multe ori, minorii nu știu unde să se adreseze.

„Este vorba de atitudinea noastră ca oameni, este vorba de părinți care nu sunt pregătiți de a fi părinte, este vorba de consumul de alcool excesiv. În școli noi ne temem să vorbim de multe teme, copii nu cunosc că pot să se adreseze cu cazuri de violență”, susține Maia Bănărescu.

În timp ce la oraș copiii vorbesc despre respectarea drepturilor, cei de la sate caută oportunități educaționale.

„Pentru noi este important ca organizație să ne focusăm mult mai mult pe mediul rural, deoarece acolo sunt mai puține oportunități pentru acești elevi și noi vrem să le oferim mai mult. Vorbim de copii cu cerințe educaționale speciale ca și aceștia să aibă în totalitate acces ca și fiecare alt copil și să nu fie discriminat”, menționează Laurenția Filip, director executiv la JAM.

Declarația Universală a Drepturilor Omului garantează fiecărui copil dreptul la un standard de viață adecvat, iar realizarea deplină a acestor drepturi le revine atât părinților, cât și statelor semnatare.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Tudor Bigu