Paradisul fiscal din Cipru își închide porțile pentru companiile offshore. Banca Centrală a Ciprului a instruit vineri, 1 iunie, băncile locale să închidă conturile companiilor offshore. Despre acest lucru în coloana sa din Forbes Rusia a scris un partener al companiei juridice Paragon Advice Group și specialistul în dreptul fiscal Alexander Zakharov.

După cum susține Zaharov, companiile înregistrate în Belize, Insulele Virgine Britanice, Seychelles și alte teritorii insulare din Caraibe vor fi clasificate ca fiind offshore-uri. Iar conturile unor astfel de companii, vor începe să fie suspendate din 4 iunie, scrie Meduza.io.

Potrivit lui Zakharov, Banca Centrală a Ciprului a înăsprit relațiile cu companiile offshore după o vizită a reprezentanților Trezoreriei SUA la începutul lunii mai. Banca Centrală ar mai fi recomandat băncilor cipriote să acorde atenție conturilor persoanelor fizice și companiilor ruse incluse în listele de sancțiuni din Statele Unite și UE.

În același timp, riscă să fie suspendate și conturile acelor ruși care nu fac parte din lista persoanelor sancționate dacă aceștia nu prezintă dovezi privind sursa veniturilor.

Cipru este unul dintre paradisurile fiscale căutate de afaceriștii care vor să scape de taxe şi impozite. Acolo, firmele conduse de persoane care nu locuiesc pe insulă şi nu generează venituri sunt scutite de impozite. De fapt, orice ban care nu a fost produs pe teritoriul statului nu este taxat.