Noul primar al Capitalei Andrei Năstase susține onorariile pe care le primesc funcționarii publici din cadrul primăriei Chișinău sunt foarte mici, iar acest lucru ar putea fi un impediment pentru atragerea unor viitori angajați. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la TV8.

Năstase a fost întrebat cum își propune să convingă profesioniștii din diferite segmente să vină în echipa sa, în contextul în care angajații începători din cadrul primăriei primesc salarii de la 1.700 de lei. Năstase a răspuns că îi va fi complicat, însă nu imposibil.

„Atunci când îți dorești schimbarea lucrurilor în bine o poți face doar prin dedicație. Atunci când te implici în calitate de demnitar public, trebuie să te mulțumești că o parte din onorariu constă în faptul că ai onoarea să reprezinți comunitatea de a-ți reprezenta țara, de a reprezenta oamenii”, a declarat noul primar ales duminică, 3 iuie.

Directorul executiv al Institutului de Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, susține că este posibilă atragerea fondurilor externe pentru a finanța salariile din cadrul primăriei.

E posibil, doar că partenerii externi trebuie să aibă o mare fermă încredere în această echipă și în capacitatea s-a de a produce schimbări. Eu am auzit de la mai mulți parteneri externi, inclusiv de la cei de la Uniunea Europeană, că dacă Republica Moldova se apucă foarte serios de reforme, dar nu doar cosmetic ca acum, este posibil să vină foarte multe fonduri în foarte scurt timp pot veni în țară. Dar dacă asta va fi o mișcare națională care va schimba lucrurile în țară, atunci da. Dar aceasta nu poate fi o soluție permanentă, atunci trebuie de mobilizat toate resursele interne. Acest lucru s-a întâmplat în Georgia, și acum un funcționar primește 1.000-1.500$ pe lună, din bugetul statului”, a declarat Vlad Kulminski în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari.

Reamintim că, Andrei Năstase este noul primar general al municipiului Chişinău. Acesta a acumulat 52,57% din voturile alegătorilor, iar contracandidatul său, Ion Ceban, de la Partidul Socialiștilor – 47,43%. Pentru Andrei Năstase au votat 129.432 de chișinăuieni, iar pentru Ion Ceban – 116.788. Conform datelor preliminare, la cel de-al doilea tur al alegerilor locale noi au participat 248 674 alegători, ceea ce constituie 39,12% din numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale. Mandatul primarului ales este de un an, până la alegerile locale generale din 2019