Pot fi aduse o mulțime de exemple de acest gen. Recent, Svetlana G. ne-a mărturisit că, având doi copii minori, nu a putut sa se angajeze la serviciu timp de doi ani de zile. Când a văzut că nu poate ieși la un liman, și-a deschis propria afacere, din care își întreține întreaga familie.
O altă persoană, o altă istorie. Maia P., nu mai dorește să se întoarcă din concediul de maternitate în serviciul public. Un salariu derizoriu pentru o muncă imensă. Pentru că are timp liber, deoarece se află în concediu de îngrijire a copilului, grație independenței și abilităților ei în domeniul handmade, pe care și le-a descoperit recent, ea a reușit să se afirme cu lucrările sale nu numai în Moldova, ci și peste hotare. Astăzi, lucrările ei sunt solicitate și comercializate cu succes pe tot teritoriul României.
Olga A., fiind profesoară de limbi străine și având discipoli de diferite vârste, confecționează bijuterii, care sunt solicitate în diferite țări prin intermediul Asociației Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova. Ea se promovează participând, cu diferite ocazii și în diverse țări, la conferințe și traininguri internaționale. Lista istoriilor și a persoanelor de succes, dar și a celor care se zbat să supraviețuiască, poate fi continuată.
Iată că, și de data aceasta, Asociația Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova (BPW Moldova), fiind parte a network-ului internațional din 1999, a fost în vizită la Tallinn, capitala Estoniei, în cadrul proiectului care durează doi ani. Timp de patru zile, mai multe femei din Moldova au avut fericita ocazie să se familiarizeze, în cadrul network-ului, cu semenii lor din diferite domenii din Tallinn și din alte orașe ale Estoniei. Turismul și agricultura, cusătoria și textilele, prestări servicii și medicină, și alte domenii au fost prezentate femeilor lideri din Moldova.
De asemenea, au fost discutate în cadrul training-urilor problemele de pe piața muncii și soluțiile pentru acestea, punctele forte și cele slabe, metodele și sistemele de administrare, în special, lucrul cu personalul.
Antreprenoriatul este strâns legat de cultură. În ţările în care a existat o cultură antreprenorială, diferenţele, mai ales succesele, sunt vizibile. Ceea ce se poate spune astăzi despre femeile antreprenoare din Moldova este faptul că tot mai mult ele dau dovadă de curaj, asumare şi responsabilitate, tratând business-ul cu aceeaşi importanţă pe care o acordă și familiei.
De asemenea, au avut loc vizite de schimb de experiență la mai multe întreprinderi mici și mijlocii, unde tinerele antreprenoare au avut posibilitatea să se familiarizeze pe viu cu posibilitățile din domeniu, să-și canalizeze cunoștințele și abilitățile însușite. Conducătorii întreprinderilor au povestit cum au trecut ei prin greutăți, formând un colectiv, lansând o afacere și cum pot fi depășite mai ușor obstacolele. Doar și Estonia este o țară care a fost înglobată în fosta Uniune Sovietică și a obținut independența tot în luna august 1991, ca și Republica Moldova. Numai că mica țară baltică a ajuns cu mult mai departe ca noi, fiind membră a Uniunii Europene și a NATO. Bineînțeles, și nivelul de trai al estonienilor e cu mult mai înalt ca la noi.