Cei circa un milion de conducători auto din Republica Moldova vor fi nevoiți să își lase amprentele digitale și palmare într-o bază de date. Potrivit Ministerului de Interne, acest lucru este necesar pentru identificarea persoanelor și urmelor amprentelor ridicate de la locul infracțiunilor ale căror autori sunt necunoscuți, existând și posibilitatea de a descoperi infracțiunile cu autori necunoscuți, inclusiv din anii precedenți.

Din 2002 până în prezent, în baza de date a Ministerului Afacerilor Interne au fost acumulate aproximativ 400.000 fişe dactiloscopice, aceasta fiind unica și cea mai mare bază de date cu amprente digitale din Republica Moldova.

În pofida faptului, că actul legislativ nominalizat prevedea din start dactiloscoparea obligatorie de stat a conducătorilor auto, începând cu anul 2002 până în prezent nu a fost prezentată nici o informație dactiloscopică în privința acestei categorii.

Conform noilor prevederi normative, procedura de înregistrare dactiloscopică de stat pentru categoria conducătorilor auto urmează a fi una simplificată și rapidă, aceasta constând din preluarea impresiunilor digitale și palmare doar cu ajutorul live-scanerelor.

Potrivit proiectului aprobate de Guvern, vor fi prelucrate doar date cu caracter personal „strict necesare”, asigurându-se un nivel de securitate și confidențialitate adecvat.

Mijloacele financiare pentru organizarea procedurii de înregistrare a amprentelor pentru conducătorii auto urmează a fi alocate din contul și în limita alocațiilor aprobate anual în bugetul de stat și din alte surse neinterzise de lege, acestea constituind peste două milioane de lei.