În 2015, printr-o procedură ferită de ochii lumii, autorităţile R. Moldova au încercat să vândă cele şase avioane de tip MIG-29 Guvernului Libiei, ţară din nordul Africii, asupra căreia, în 2011, Consiliul de Securitate al ONU a instituit un embargo privind importul de arme, după conflictele care au cauzat un război intern. Printr-o scrisoare intrată în posesia ZdG, semnată de Sergiu Ciobanu, care în februarie 2015 deţinea funcţia de director al Aeroportului Internaţional Mărculeşti, acesta invita în R. Moldova o delegaţie din Libia, pentru a „începe” negocierile. Preţul cerut de autorităţi pentru fiecare avion începea de la 2 milioane de euro.

Confirmăm că suntem proprietarii a şase avioane de tip MIG-29 şi suntem autorizaţi de Guvernul nostru să acceptăm ofertele Guvernului libian în mod direct în conformitate cu protocolul internaţional de apărare. În baza celor expuse, aşteptăm delegaţia oficială din partea Guvernului libian să viziteze Aeroportul Internaţional Mărculeştii, unde inspecţia şi negocierile iniţiale pot începe. Pentru informarea dvs., preţul cerut pentru fiecare avion este de 2 milioane de euro. Ataşăm detaliile tehnice complete şi certificatele avioanelor”. Acesta este mesajul dintr-o scrisoare semnată la 11 februarie 2015 de către Sergiu Ciobanu, directorul Aeroportului Internaţional Mărculeşti (AIM), obţinută de ZdG. Ataşat la text, Ciobanu expedia pozele aparatelor de zbor şi specificaţiile tehnice ale acestora.

Solicitat să explice contextul acestui document, Ciobanu, care a plecat, între timp, din fruntea întreprinderii de stat, şi-a amintit de un asemenea episod, dar a negat conţinutul scrisorii. „N-a fost aşa ceva. Păi, nu. A fost o persoană care se ocupă cu vânzări şi a întrebat dacă noi suntem proprietarii. Le-am răspuns că noi suntem proprietarii. Nu, noi am spus doar că suntem autorizaţi şi că aeronavele acestea au fost expuse spre comercializare, şi dacă vă este interesant, va fi deschisă procedura de licitaţie cu strigare. Şi noi am făcut licitaţie. Acolo scrie că aeronavele sunt în gestiunea AIM… Acolo nu scrie de Guvern nimic…. Aşa scrisoare eu nu am scris”, ne-a zis Ciobanu, după ce i-am citit traducerea documentului semnat de el în februarie 2015. Ulterior, i-am remis acestuia documentul pentru a lua cunoştinţă de el. Ciobanu l-a văzut şi nu a mai răspuns nici la mesaje, nici la telefonul său mobil.

Episodul este însă confirmat de către Viorel Cibotaru, cel care, la 18 februarie 2015, devenise ministru al Apărării în Guvernul Gaburici. Fostul oficial a refuzat să ofere detalii la subiect, făcând referire la faptul că acest caz a fost secretizat.

În dotarea Aeroportului Internaţional Mărculeşti au rămas şase avioane de tip MIG-29. În perioada 2011-2014, deşi a organizat licitaţii, statul nu a reuşit să le vândă

Ultimele tentative oficiale ale statului de a înstrăina cele 6 MIG-uri rămase s-au produs în perioada mandatului ministrului Vitalie Marinuţă. Preţul cerut atunci de autorităţi era de 8,5 milioane de euro pentru cele şase unităţi de zbor. Licitaţiile însă au fost anulate din lipsă de cumpărători.

Astăzi, cele şase MIG-uri sunt gestionate de AIM, care, în 2017, a trecut din gestiunea Ministerului Apărării în cea a Ministerului Economiei şi Infrastructurii. Printr-un răspuns la o solicitare a ZdG, Ministerul Apărării ne-a anunţat că, la început de 2018, a iniţiat procedura de recuperare a tehnicii militare depozitate pe AIM.

Citiți materialul integral pe Ziarul de Gardă.