După protestul împotriva scumpirii carburanților, MEI a decis să creeze un grup de lucru

missing
07 iunie 2018, ora 16:36

Același comunicat anunță că, ministrul Chiril Gaburici a propus organizarea unui grup de lucru care va examina toate propunerile venite din partea cetățenilor și ale autorităților privind calitatea și prețurile la carburanți. Din grupul de lucru vor face parte reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP), experți, precum și persoane delegate de cetățenii nemulțumiți de scumpirea și calitatea carburanților.

Mă bucur că am reușit să oferim această platformă de comunicare, pentru transparentizarea procesului și o mai mare claritate în ceea ce privește formarea prețurilor la produsele petroliere. Propun să se inițieze un grup de lucru, care să analizeze toate inițiativele ce țin de stabilirea prețului la carburanți și calitatea acestora. Ministerul Economiei și Infrastructurii va analiza legislația din domeniu și, dacă va fi necesar, va veni cu propuneri către Legislativ de modificare a acesteia”, a punctat Chiril Gaburici.

Reprezentanții protestatarilor vor efectua propriile calcule privind prețul carburanților

Potrivit comunicatului ministerului, în cadrul discuțiilor, reprezentanții ANRE au explicat detaliat metodologia de formare a prețurilor la carburanți. Potrivit lor, acestea se stabilesc în baza cotației barilului de petrol la bursele internaționale, ratelor de schimb valutar, TVA, accizelor și marjei comerciale specifice. S-a convenit ca reprezentanții desemnați de protestatari să efectueze propriile calcule în baza datelor oferite de ANRE și să vină cu propuneri concrete de modificare a Metodologiei de formare a prețurilor la carburanți. De asemenea, aceștia au fost îndemnați să delege persoane care să-i reprezinte și să se implice în activitățile grupului de lucru, inclusiv la elaborarea altor propuneri de modificări a legislației din domeniu.

Ministrul a amintit că, pe 5 iunie curent Guvernul a aprobat modificări la Legea produselor petroliere, care prevăd stabilirea unui sistem de monitorizare a calității combustibililor în Republica Moldova în conformitate cu Directiva 98/70/EC a Parlamentului European și a Consiliului privind calitatea benzinei și motorinei. De asemenea, până la sfârșitul lunii august, urmează să fie aprobate modificări la mai multe regulamente ce țin de transportarea, depozitarea și comercializarea produselor petroliere.

De asemenea, Chiril Gaburici a îndemnat cetățenii să sesizeze instituțiile responsabile atunci când depistează nereguli.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram