Adrian Vlas, originar din R. Moldova și colegul său Ion Ababei, ambii studenți ai Facultății de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași au realizat prototipul unei mașini care va putea fi condusă de persoanele cu dizabilități.

În urmă cu mai bine de doi ani, cei doi studenți au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a construi un prototip de mașină care va putea fi condusă de persoanele cu dizabilități, având un sistem unic de acces lateral, pe ușa șoferului, folosind o platformă hidraulică, scrie bzi.ro.

Tinerii au legat integral funcționarea mașinii de telefonul mobil, printr-o aplicație care controlează mai multe aspecte și care permite pornirea și oprirea motorului, încuierea și descuierea mașinii, monitorizarea GPS de la orice distanță, dirijarea platformei de acces în autovehicul, dar și funcții mai simple, precum activarea alarmei antifurt. Întreg proiectul a fost pornit pentru a-l ajuta pe Alexandru, un tânăr din orașul Hîncești, din Republica Moldova, imobilizat în scaun cu rotile, să poată conduce o mașină cu care să ajungă mult mai ușor la destinațiile sale.

Mașina a fost prezentată joi, 7 iunie, în cadrul Conferinței internaționale în Concepte Avansate de Inginerie Mecanica ACME (Advanced Concepts in Mechanical Engineering), care s-a desfășurat la Iași.