Socialiștii au cerut audierea prim-ministrului Pavel Filip în Parlament, asta după ce acesta a trimis o solicitare către ANRE pentru a cere lămuriri în legătură cu evoluția prețurilor. Deputații s-au arătat indignați de faptul că conducerea ANRE a dispus suspendarea deciziei privind majorarea prețurilor la carburanți la scurt timp după ce au primit solicitarea de la premier, și invocă că Filip se amestecă în activitatea regulatorului, chiar dacă acesta trebuie să fie independent. Totuși, propunerea nu a acumulat numărul suficient de voturi, iar Filip a scăpat de audierile deputaților.

„Considerăm că trebuie audiat prim-ministrul. De ce Guvernul admite imixtiune în activitatea regulatorului? Care au fost indicațiile către ANRE și de ce decizia a fost suspendată temporar, dar nu anulată? Să îl audiem pe prim-ministrul care a dat indicații ANRE și să vedem care sunt consecințele și să explice dacă decizia luată de regulator a fost temporară sau o anulare”, a menționat Vlad Batrâncea, fracțiunea PSRM.

Vicepreședintele parlamentului, Valeriu Ghilețchi a menționat însă că prin audierea lui Pavel Filip, Parlamentul riscă să se amestece și el în treburile ANRE, iar părerea i-a fost susținută și de Dumitru Diacov.

„Sunt de acord cu ideea că dă îl aducem pe premier, și Parlamentul își permite să se amestece în orice treabă. Cred că nu a fost indicație a prim-ministrului, ci o sugestie, o observație, și dacă ANRE a reacționat, e o chestie bună”, a sărit în apărarea lui premierului democratul Diacov.

„Orice cetățean, precum și prim-ministrul are dreptul să își dea cu părerea. Dar, dacă se ia în considerație imediat, atunci pe ce s-a bazat ANRE când a luat o decizie pe care a schimbat-o într-o noapte? Prim-ministrul trebuie să stea aici pentru că deciziile ANRE au fost de fapt undeva stabilite”, a replicat comunistul Oleg Reidman.

Și fracțiunea partidului Liberal Democrat au susținut propunerea, menționând că ANRE este independentă și nu trebuie să i se dea indicații.

Reamintim că, marți, ANRE a stabilit noile prețuri plafon pentru carburanți, care urmau să fie în vigoare până pe 12 iunie. Tariful pentru un litru de benzină era de 19 lei și 79 de bani, iar pentru unul de motorină – 17 lei și 75 de bani. Joi, 31 mai, ANRE și-a anulat propria decizie. Carburanții s-au scumpit de mai multe ori în acest an, iar majorarea precedentă a fost un record pentru ultimii doi ani.