/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Maia Sandu consideră că acordarea cetățeniei moldovenești prin investiții va permite spălarea banilor

11 iunie 2018, ora 14:57

Noi solicităm președintelui țării să restituie în Parlament legea cu numărul 61 din 2018. Solicităm abrogarea legii cetățeniei prin investiții având în vedere că reprezintă o bombă nucleară pentru prezentul și viitorul RM. Vom expedia scrisori de informare către toate instituțiile internaționale”, a declarat Maia Sandu, președinta PAS.

Liderii PAS spun că noua lege va permite legalizarea banilor obținuți în mod fraudulos.

Partidul Democrat a aprobat o lege care prevede că toți cei care obțin cetățenia RM prin așa numită procedură cetățenia prin investiții nu vor fi cunoscuți. Numele și prenumele lor va fi secret. Fie că ei sunt teroriști din ISIS fie că sunt mercenari din Donbass”, afirmă Sergiu Litvinenco, membrul biroului permanent al PAS

A doua categorie de persoane care ar putea beneficia de această lege sunt însăși cetățeni din Republica Moldova care de exemplu au participat la furtul miliardului prin persoane străine interpuse, și acum vor să aducă în țară bani murdari, după care să cumpere apartamente”, susține Maia Sandu.

Același lucru a fost semnalat și de fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță. Într-o analiză făcută pentru emisiunea „Altfel Spus” de la TV8, el a menționat că, potrivit legii, străinii pot să devină moldoveni dacă întrunesc trei condiții.

să doneze 100 mii de euro unui fond de dezvoltare pe care autoritățile vor să-l creeze, – fie să dea 250 mii de euro cu împrumut statului Republica Moldova pentru 5 ani, – sau să-și cumpere imobile, case, clădiri, apartamente … în suma de 250 mii de euro. Să admitem că cinci mii de cetățeni noi, așa cum spune Legea promovată de deputați, în frunte cu Candu, ar veni fiecare cu câte 250 mii de euro pentru a da cu împrumut statului, pe cinci ani – ieșim aproape de ceea ce întreaga societate caută din 2014 încoace: un miliard 250 milioane de euro …”, explică Veaceslav Negruța, expert Transparency International

Pe de altă parte, responsabilii de la președinție spun că Legea încă nu a ajuns pe masa președintelui. Democratul Sergiu Sârbu, care este și unul din autorii proiectului de lege,a declarat pentru TV8 că, deocamdată, nu comentează acuzațiile Maiei Sandu.

Din cauza acestor modificări, în urmă cu două săptămâni, deputatul PL, Roman Boțan, și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică. Acesta a explicat că nu este de acord ca numele investitorilor să fie secret, așa cum a propus democratul Eugen Nichiforciuc. Legea a fost aprobată în lectură finală la ședința trecută.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram