Rujeola se răspândește. Un caz de import a dus la îmbolnăvirea altor 14 persoane

12 iunie 2018, ora 09:51

În majoritatea cazurilor (87,5%), persoanele afectate nu au fost vaccinate cu nici o doză de vaccin împotriva rujeolei.

Cei mai afectați sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0-17 ani, reprezentând 11 cazuri. Este de menționat faptul că au fost afectați 2 copii cu vârsta de până la un an, care nu erau eligibili de a fi vaccinați împotriva rujeolei.

De menționat că, maladia se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecției este febra înaltă care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Situaţia epidemiologică prin rujeolă este nefavorabilă în ţările vecine România şi Ucraina. Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile de a fi vaccinate.

Rujeola este o boală extrem de contagioasă, cu complicaţii foarte grave, care poate provoca decese.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram