Ordinul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică de majorare a prețurilor plafon pentru carburanți a fost suspendat aseară prin decizia judecătoriei sectorului Buiucani al Capitalei. Informația a fost confirmată pentru TV8 de reprezentanții ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI), care în comun cu Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței au atacat ANRE în instanța de judecată cerând anularea deciziei prin care au fost stabilite noi prețuri la carburanți, mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină, și cu 32 de bani pentru un litru de motorină.

MEI consideră că, ordinul ANRE a fost emis contrar prevederilor legale, și „anume fără a fi supus consultărilor publice cu părțile interesate în vederea respectării principiului transparenței în procesul decizional și a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere, pe această cale creându-se premise pentru a fi prejudiciat irecuperabil consumatorul final”, se mneționează într-un comunicat de presă remis de către minister.

De asemenea, în scrisoarea de chemare în judecată se menționează că pot fi încălcate drepturile și interesele legitime ale consumatorului.

Amintim că, pe 31 mai conducerea ANRE a dispus suspendarea ultimei sale decizii privind majorarea prețurilor la carburanți adoptată la 29 mai 2018, după ce Premierul a cerut explicații și din cauza nemulțumirii automobiliștilor, iar în vigoare au fost prețurile stabilite pe 15 mai. Atunci pentru un litru de benzină cu cifra octanică A-95 a fost stabilit prețul maxim de 19 lei și 15 bani, iar pentru motorina 17 lei și 09 bani.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!