/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Procuratura Anticorupție: Cine ar fi principalii beneficiari ai furtului miliardului din cele trei bănci

missing
13 iunie 2018, ora 12:57

Potrivit Procuraturii Anticorupției, urmare a investigațiilor efectuate pentru perioada 2007 – 2014, probelor acumulate, a analizelor realizate și a urmăririi fluxurilor mijloacelor bănești fraudate, au fost identificate două grupuri de beneficiari:

Grupul Gacikevici – care a activat în perioada 2007 – 2012, care întrunește 112 persoane fizice și juridice. Grupul respectiv de persoane au obținut mijloacele financiare prin acordarea/primirea creditelor, care nu au fost administrate în mare parte conform destinației prezentate la bancă la etapa inițială de dobândire a creditului. Creditele primite au fost restituite parțial sau nu au fost restituite. Spre deosebire de grupul Filat, Platon, Şor, în cazul grupului Gacikevici nu a fost utilizată schema de deghizare a originii mijloacelor financiare nefiind tranzitate pe conturile mai multor companii și ulterior restituite băncii. Valoarea prejudiciilor estimate la moment constituie suma de aproximativ 3,2 miliarde lei.

Grupul Filat, Platon, Șor – care a activat în perioada 2013 – 2014, care întrunește 33 persoane fizice și juridice. Grupul respectiv de persoane au obținut mijloacele financiare prin acordarea/primirea creditelor, care nu au fost administrați în mare parte conform destinației prezentate la bancă la etapa inițială de dobândire a creditului. Suma mijloacelor acordate în calitate de credit nu a fost restituită instituției financiare fiind tranzitate pe conturile  companiilor nerezidente din diferite jurisdicții. Valoarea prejudiciilor estimate la moment constituie 6,5 miliarde lei.

Totodată, Adriana Bețișor, adjunctul Procurorului Șef al Procuraturii Anticorupție, a menționat că scopul instituției este de a recupera suma de 10,7 miliarde de lei, dintre care:

– 5,64 miliarde de lei este suma prejudiciului pe cauze penale transmise în instanța de judecată cu identificarea beneficiarilor;
– 4 miliarde de lei reprezintă suma prejudiciului pe cauzele penale aflate la faza de urmărire penală cu identificarea beneficiarilor efectivi;
– 1,06 miliarde de lei suma prejudiciului pe cauze penale aflate la faza urmării penale fără identificarea beneficiarilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram