/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Inaugurat oficial, dar încă nefuncțional! În premieră, în Moldova vor putea fi efectuate expertize ADN

missing
13 iunie 2018, ora 16:53

„Astăzi, noi lansăm doar investigațiile molecular genetice, laborator performant creat conform standardelor de calitate necesită nu numai încăperea și utilajul, urmează o perioadă de ajustare, calibrare a aparatului, calcularea costului investigațiilor,” a declarat Valeri Savciuc, directorul Centrului de Medicină Legală.

Laboratorul va oferi asistență medico-legale pentru procuratură, poliție și instanțele de judecată, dar și pentru persoanele fizice sau juridice care își doresc un raport de expertiză extrajudiciară, cum ar fi stabilirea paternității. Costul unei expertize încă nu a fost stabilit.

„Utilajul pe care îl punem în funcție este sofisticat care necesită substanțe pure, care costă bani grei, de aceea se va calcula tot, se va include în catalogul unic de prețuri a expertizelor judiciare,” a adăugat Savciuc.

Laboratorul a costat în jur de 10 milioane de lei, banii fiind alocați de ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale.

Din cele zece milioane de lei estimate pentru dotarea și crearea condițiilor corespunzătoare a acestui laborator s-a reușit să se realizeze cu o sumă de nouă milioane, după cum vedeți și un lucru eficient, tehnologii moderne de ultimă oră,” a menționat Svetlana Cebotari, ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Până în prezent Republica Moldova era unicul stat din Europa care nu dispunea de un laborator de testare AND, organele de drept fiind nevoite să apeleze la colegii din alte ţări pentru realizarea expertizelor. Laboratorul va fi funcțional în cel mult un an. În legătură cu acest laborator, fostul șef al Centrului de Medicină Legală a fost reținut pentru că ar fi trucat licitația de achiziționare a echipamentului pentru efectuarea testelor ADN.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram